Tök jó Bicsérd aranya

Biotökmagolajjal meglocsolt salátával kínáltak bennünket Bicsérden, az idei Ökoportyán, Baranya megyében.

GazdálkodásPethes József2008. 08. 08. péntek2008. 08. 08.

Kép: Bicsérd, 2008. július 13. Berki Gyula a Bicsérdi Bio Kft. tuljdonosa a cég által gyártott bio tökmagolajjal. Fotó: Ujvári Sándor

Tök jó Bicsérd aranya
Bicsérd, 2008. július 13. Berki Gyula a Bicsérdi Bio Kft. tuljdonosa a cég által gyártott bio tökmagolajjal. Fotó: Ujvári Sándor

Tudják, milyen egészséges? – kérdezte a vendéglátó hölgy. – Csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, az öregedést, a férfiak pedig megelőzhetik a prosztataproblémákat.
Nem kellett sok biztatás a csemegézéshez, ami kellemes gasztronómiai élményt nyújtott. Mert még finom is. Ezt én jegyzem meg Berki Gyulának, a helyi Arany Mezőgazdasági Részvénytársaság elnök-igazgatójának, akit régóta ismerek. Pontosabban akkoriban találkoztam vele, amikor még csak tervezték, hogy a nagyüzem egy részén vegyszer nélkül szeretnének termelni.
– Ennek már lassan tíz éve – emlékszik vissza a szakember. – A hagyományos gazdálkodás mellett 1999-ben kezdtük meg az átállást a biotermesztésre a terület egy részén. Megalakítottuk a Bicsérdi Bio Kft.-t 315 hektáron, és 2002 óta biominőségű termékeket állítunk elő. Akkoriban sokan csodálkoztak rajtunk, de külföldi tapasztalatokat gyűjtve úgy éreztük, hogy a vegyszermentes élelmiszerek nagy jövő előtt állnak, és megéri velük foglalkozni.
– Tényleg így van?
– Gazdaságos a termelésük, de sajnos nagy részüket csak külföldön tudjuk eladni. Kukoricánkból biokeményítőt készítenek Ausztriában, árpánkból biosör lesz Németországban, Svájcban, napraforgónkat szintén Svájcban dolgozzák föl,  de külföldön talál vevőre hagyományos étkezési és tönkölybúzánk is. Egyedül a tökmagolaj egy részét tudjuk itthon eladni, de azt is Ausztriában dolgoztatjuk föl. A héj nélküli tökmag a legkorszerűbb, számítógépes vezérlésű és ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező gépsorra kerül. Ott alacsony hőmérsékleten, vákuumosan sajtolják, aminek következtében nem károsodnak táplálóanyagai. Aztán az olajat hazahozzuk, és itthon töltjük üvegekbe.
– Miért nem saját maguk dolgozzák fel?
– Egy ilyen gépsor nagyon drága lenne, és nem is tudnánk kihasználni, hiszen csak 40 hektáron termelünk olajtököt. Nekünk így is megéri, mert keresett az olajunk.
– Még úgy is, hogy drágább, mint a hagyományos termékek? Mert a biotermelés emiatt jövedelmezőbb, ugye?
– Kisebbek a költségeink is. Nem költünk vegyszerekre, viszont több kétkezi munkás kell, akiknek egyre többet kell fizetni. A biotermelés során a növényt olyan állapotban kell tartani, hogy ne betegedjen meg, ezért mi sokat költünk kondicionáló anyagokra, és természetesen a saját termelésű szerves trágyánkat szórjuk, miután az előírás szerint egy évig komposztáltuk. Teheneink pedig biominőségű lucernát kapnak, mert előírás, hogy a vetésterület negyedére pillangós növényt kell vetni. Egyedül ezt a termékünket nem adjuk el, viszont a többit átlagosan 10-15 százalékkal drágábban értékesítjük, mint a vegyszerrel előállítottat.
– Akkor miért nem növelik a biovetésterületet?
– Éppen a nagy kézimunka-igény miatt. Az emberek már nem nagyon akarnak egész nap a forróságban kapálni. Legnagyobb gondunk, hogy nem találunk a környéken kétkezi munkást, így már az Alföldről is jönnek hozzánk dolgozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek