Cukorvodka

Ma már bármilyen mezőgazdasági alapanyagból gyártható vodka, miután az Európai Parlament így döntött a közelmúltban.

GazdálkodásKeresztény Gabriella2009. 02. 12. csütörtök2009. 02. 12.
Cukorvodka

Bár a nagy vodkagyártó országok azt szerették volna elérni, hogy csak a burgonyából és gabonából előállított italt nevezhessék vodkának, nekünk, magyaroknak a döntés jól jött. Hazánkban ugyanis cukorrépamelaszból is készítenek ilyen szeszes italt. Persze, rendelkezés ide vagy oda, csak a burgonyából és gabonából készült szeszes italok számítanak egyértelműen vodkának. Ezért a bármi más növényi alapanyagból vodkává varázsolt italra ráírható ugyan, hogy az vodka, ám valahol a palackon fel kell tüntetni,  hogy a nedű milyen alapanyagból készült.
Egyébként a hazánkban készített körülbelül ötmillió liter vodka a magyar szeszgyártásnak a 13 százalékát teszi ki.
A végeredmény azonban itthon sem mindenkinek tetszik. Honi európai parlamenti képviselők szerint a magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel ellentétes, hogy akár a Brazíliából importált olcsó cukornád is vodka-alapanyag lehet, nemcsak a nálunk termesztett cukorrépa. Szerintük ez a szabályozás főként néhány multinacionális szeszesital-gyártó és forgalmazó cég érdekeit képviseli.
No és a hazai vodkafogyasztókét, tegyük hozzá, akiknek a többségét nem az alapanyag származása, hanem a szeszes ital ára érdekli. És, amennyiben a brazil cukornád leve olcsóbb, inkább azt isszák, mint az itthon termett cukorrépáét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek