Röviden

Gazdálkodás2009. 06. 04. csütörtök2009. 06. 04.
Röviden

ELEKTRONIKUSAN. Idén először csak elektronikus úton nyújthatták be támogatási kérelmeiket a gazdálkodók. A rendszer jól vizsgázott, a 2009. évi területalapú támogatást a május 17-i szankciómentes határidőig 186 ezren, a tavalyinál kétezerrel kevesebben igényelték. A kérelmezők gyakorlatilag a tavalyival megegyező területre, összesen valamivel több mint ötmillió hektár földre kértek egységes területalapú támogatást.

VISSZATÉRTEK A MÉHEK. Az elmúlt években Olaszországban is nyilvánvalóvá vált a méhek nagyszámú elhullása. Zaia agrárpolitikai miniszter, aki maga is lelkes méhész, 2008 szeptemberében úgy határozott, hogy átmenetileg betiltja egy, a vetőmagvak csávázására használt és a méhek elhullásának legvalószínűbb okát jelentő vegyület alkalmazását. Miután felfüggesztették a mérgek használatát, újra megjelentek a méhek az észak-olaszországi földeken.

LÁNCFÖLÉNY. Az uniós csatlakozás óta csak részben javult a kertészeti ágazat helyzete – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. Míg az elmúlt öt évben az export a korábbi időszakot is jellemző, évi 800 ezer tonna körül maradt, addig a friss termékek importja 507 ezer tonnáról tavaly 680 ezer tonnára növekedett. Egyfajta nehézséget jelent az is, hogy megállíthatatlanul növekszik az élelmiszer-áruházláncok részesedése. Míg 2007-ben a zöldség és gyümölcs fele rajtuk keresztül jutott a fogyasztókhoz, addig a múlt évben ez az arány hatvan százalékra növekedett. Sajnos, még mindig kevés a fogyasztóbarát csomagolás, vagyis kevés kertész jelenik meg egységes csomagolású árujával a piacon.

TÖRPEGAZDASÁGOK. Keleti szomszédunkban a 13,9 millió hektár megművelhető termőföldből a kis gazdaságok tulajdonában van 9,1 millió hektár. Romániában megjelentek a nagyobb befektetők is, ők 4,8 millió hektárt művelnek, ezek mérete egyenként több ezer hektáros. Az átlagos birtokméret 2,2 hektár, szemben az Európai Unió 19 hektáros átlagával. A kisgazdaságok fele önellátó gazdálkodást folytat, agrárpiaci szereplőként nem jelenik meg. A jó minőségű termőföldek az ország nyugati részén hektáronként 4000 euróért – durván egymillió forintért – cserélnek gazdát, más régiókban viszont 1000-1500 euróért veszi igénybe. Szakértők szerint, amíg nem nő legalább tízhektárosra a gazdaságok átlagterülete és nem segítik, illetve tájékoztatják a gazdákat a jelenleginél lényegesen jobban, addig a román mezőgazdaság az uniós csatlakozás vesztese lehet.

Mikor permetezzünk? A Syngenta agrármeteorológiai előrejelző rendszert hozott létre, mely sok száz európai meteorológiai állomás adatai alapján nagy pontossággal képes előre jelezni a várható időjárást. Magyarországon is folyamatosan több állomásról kapnak információt, így a hazai gazdálkodók könnyebben tervezhetik meg a rövid távú mezőgazdasági munkákat. A rendszer nemcsak az öt napra szóló időjárást jelzi előre, hanem egy úgynevezett kijuttathatósági tanácsadóval is rendelkezik. Ennek segítségével információt kaphatnak az érdeklődők, hogy melyik nap mely időszakában javasolt a permetezés az adott területen.
 

Ezek is érdekelhetnek