Röviden

Gazdálkodás2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Röviden

TISZTESSÉGTELEN. Nem írta alá a köztársasági elnök a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A törvény egy sor – a beszállítók által régóta sérelmezett – kereskedői magatartást tisztességtelennek minősít, és ezekhez polgári jogi és közigazgatási jogi szankciókat fűz. Így a bűnösnek talált kereskedőre akár kétmilliárd forintnyi bírságot is ki lehetne vetni. Sólyom László a törvénnyel azért nem értett egyet, mert az előkészítetlen, átgondolatlan, szövege jogi ellentmondásokkal terhelt, kitűzött céljai elérésére pedig nagy valószínűséggel alkalmatlan. Sólyom László felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat védené, hatása az lehetne, hogy a kereskedők – a túlzott büntetéstől tartva – a magyar helyett külföldi forrásból szereznék be az élelmiszereket.

ELEGÜK VAN. „Tájékoztatunk minden termelőt, gyártót, aki Magyarország területén tevékenykedik, hogy társaságunk egy olyan kereskedelmi részvénytársaságot szervez, amelyet mi, termelők, beszállítók birtokolunk. Aki úgy gondolja, hogy elege van a multik egyoldalú kizsákmányoló módszereiből, abból, hogy 20-40 százalék »vámmal« sújtanak bennünket azért, hogy Magyarországon piachoz jussunk, az jelentkezzen!” A felhívást elektronikus levélben juttatta el a Finanz Holding Rt. mintegy 1200 élelmiszer-ipari vállalkozásnak. Pálfi Jenő elnök-vezérigazgató szerint a termelői/beszállítói áruházlánc nem kérne partnereitől a fejlesztéseiktől pénzt elszívó bónuszokat, hanem a működtetéshez szükséges pénz részvények formájában továbbra is az alapító cégek tulajdonában maradna. Sajnos, a felhívásra alig harmincan jeleztek vissza, ám ez egyrészt az elektronikus levelek „olvasottságával”, másrészt a szóba jöhető vállalkozások félelmével magyarázható. Az FVM vezetőinek azonban tetszett az elképzelés, a nyári szabadságok után visszatérnek a magyar kereskedelmi hálózat ügyére.

BETAKARÍTÁS. Az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet búzatábláján tartott sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára elmondta: az őszi árpát és a repcét már learatták, mindkét növénynél az előzetes becsléseknél kedvezőbb lett a termésátlag. Az őszi búzánál az eddigi terméseredmények a tavalyinál alacsonyabbak és szélsőségesek: országosan eddig 4-4,2 tonna az átlagtermés. Míg Heves megyében hektáronként hat tonnával fizetnek a gabonatáblák, addig Szabolcs-Szatmár-Beregben 2,5 tonna az átlagtermés.

ERŐMŰ. Húsz megawatt teljesítményű biomassza-erőmű megvalósítását tervezi Heves határában a budapesti székhelyű FIL-Energia Kft. A belföldi magánszemélyekből álló társaság az 5-6 milliárd forint értékű program előkészítését, a tervezést és az engedélyeztetést végzi el. A számítások szerint a hatvan alkalmazottat foglalkoztató üzemben 2014-ben kezdődhet meg az energiatermelés. Az elektromos és hőenergia termelésére egyaránt alkalmas erőmű egy tízhektáros ipari területen valósulhat meg a város határában. Ehhez kapcsolódna egy 25 hektáros terület, amelyen a helyi gazdálkodók bevonásával, az erőmű által termelt hő felhasználásával melegházi növénytermesztés kezdődne. Mindez együttesen mintegy 200 új munkahelyet jelent majd a hátrányos helyzetű térségben. Az erőmű tüzelőanyag-ellátását elsősorban fás szárú energianövények biztosítják majd. Ehhez kétezer hektárnyi energianövény-ültetvényt létesítenek.

ÁLLATTENYÉSZTÉS. Az állattenyésztés érdekében emelt szót Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. Csak olyan támogatási rendszert tart elfogadhatónak, amelyben az állattenyésztőknek nyújtható támogatási összeget maradéktalanul kifizetik. Számításaik szerint az állattenyésztők támogatása 2010-től 15-40 százalékkal csökkenhet az idei évhez képest, ha marad a területalapú támogatási rendszer. Ez az egész agrárgazdaság bruttó kibocsátását 10-15 százalékkal is visszavetheti. A szövetség azért támogatja az összevont gazdaságtámogatási rendszert (SPS), mert a jelenlegi túlzottan a földtulajdonosoknak, a földhasználóknak kedvez. Ugyanakkor az utóbbi két évtizedben számos földdel nem vagy csak korlátozottan rendelkező állattartó vállalkozás jött létre. Egyebek mellett ezért is van ma az állattenyésztés nagyon nehéz helyzetben. Folyamatosan telepek, állományok szűnnek meg.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek