Röviden

Gazdálkodás2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Röviden

KEVESEBB BÚZA. A gabonatermesztők az idén több mint 1,1 millió hektárról mintegy négymillió tonna terményt takaríthatnak be, vagyis az átlagtermés 3,5 tonna körül várható. Messze nem érjük tehát el a tavalyi kiváló eredményeket – állapította meg Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A tavaszi aszályra jellemző, hogy több térségben két hónapon át nem hullott csapadék. Az étkezésibúza-szükséglet évente 1,2 millió tonna, a hazai szükséglet tehát bőven megterem. Az aszály után csapadékossá vált az időjárás, ami nemcsak a betakarítást hátráltatta, hanem a búza minőségét is ronthatja. Biztató, hogy a már learatott 20-25 százaléknyi termény minősége kifogástalan. A tavaszi aszály miatt fuzárium fertőzés nem tapasztalható, de a jelenlegi felvásárlási árakat ismerve veszteséges lesz a termelés.

FIATAL GAZDÁK induló támogatására eddig az volt jogosult, aki főfoglalkozásként vállalkozott a gazdálkodásra. Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program irányító hatósága a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezetben enyhített ezen a feltételen, s bizonyos vis maior (elháríthatatlan akadály) esetekben eltekintenek a főfoglalkozástól. Az egyedi írásbeli kérelmeket az indokok leírásával az MVH-hoz kell benyújtani. Ha a hivatal 30 napon belül nem él kifogással, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy tudomásul vette az indokokat, és a gazdálkodás részmunkaidőben folytatható. A vis maior elutasítását az MVH köteles megindokolni.

GYENGE MÉZTERMÉS. A méheket is megviselte az idei tavasz. A szorgos rovarok nem bírták a versenyfutást a hirtelen melegben gyors fejlődésnek indult növényzettel. A repcén gyenge volt a hordás, az akácvirágzás végére azonban megerősödtek a méhcsaládok. Ennek is köszönhető, hogy a méhészek szaktudását próbára tevő akácvirágzás az idén jó közepes mézterméssel járt. A pörgetés utáni mézárak a megszokottól eltérően most nem csökkentek, ezért a méhészek méltányos nagybani árakban reménykednek.

TEHÉNLÍZING. Tejelő tehenek lízingjét ajánlják azoknak a brit tejtermelőknek, akiket az önköltség alatti tejárakon kívül az is sújt, hogy tönkrement Nagy-Britannia legszámottevőbb tejtermelő szövetkezete és felvásárló hálózata. A remélhetően csak átmenetileg piac nélkül maradt gazdák adják bérbe teheneiket szerencsésebb társaiknak, javasolja a válság megoldására egy tanácsadó cég. A lízing a túlélés kulcsa lehet a „feleslegessé” vált tehenek tulajdonosainak, akiknek a tulajdonjoga továbbra is megmarad.

ZÖLDGAZDASÁG. A krízisből nehezen lehet kikecmeregni, de már most gondolkodni kell azon, hogyan lehet viszszavonni a rendkívüli intézkedéseket, s olyan önfenntartó fejlődést megindítani, amely a klímavédelmi szempontokat előtérbe helyezve zöldbe borítja a világgazdaságot. Erre hívták fel a figyelmet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves értekezletén. Az OECD tagállamai a zöld-, azaz környezetbarát gazdaságban jelölték meg a kiutat a krízisből. A deficit- és adósságnövelő élénkítésből táplálkozó világgazdaságot önfenntartó növekedési pályára kell átállítani, s közben olyan reformokat megvalósítani, amelyek a közpénzügyekben is rendet tesznek, az állami költségvetéseket is fenntartható pályán tartják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek