Jövőre jó lenne duplázni

Aki eddig csak gondolkodott rajta, de nem mert belevágni, az idén megteheti. A biogazdálkodásról van szó, melyet öt év után újra támogatni fognak. Pontosabban az átállást.

GazdálkodásPethes József2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Jövőre jó lenne duplázni

A vállalkozó szellemű gazdálkodók szép összegekre számíthatnak: gyepre átlagosan 22 ezer, szántóföldre 47-86 ezer, szőlőre és gyümölcsösre pedig 189-234 ezer forint juthat hektáronként és évente. A támogatások 80 százaléka uniós forrásból származik majd. Erre a pénzre szükségük is lesz a termelőknek, hiszen miután szakítanak a hagyományos termelési móddal, megnövekednek a költségeik, ugyanakkor körülbelül 20 százalékos terméscsökkenéssel kell számolniuk. Ráadásul az első három évben még nem tudják a biotermékeknek kijáró, magasabb áron értékesíteni a termést.

Amikor legutóbb, 2004-ben támogatták a biogazdálkodást, hatszázzal bővült a hazai termelői kör. Utána viszont csak húszan-harmincan kezdtek hozzá évente, a saját szakállukra, mert üzletet láttak benne. Ha valaki szakszerűen csinálja a biogazdálkodást, akkor jövedelmezőbb lehet, mint a hagyományos gazdálkodás, hiszen jóval drágábban tudja eladni termékeit. Ebben az esetben nem kell félni az értékesítési gondoktól, biztosabb a piac, hiszen a termelők közvetlen kapcsolatokat alakíthatnak ki olyan kereskedőkkel is, akik külföldre szállítanak. A hazai biotermékek 80 százaléka ugyanis az országhatáron túl talál vevőre.

Nyugat-Európában jobban meg tudják fizetni a vegyszermentes élelmiszereket, mint nálunk, és valóságos divatja van a biotermékeknek. Például Németországban, Hollandiában és Franciaországban egy év alatt 15-20 százalékkal nő a fogyasztás. Ebben az is közrejátszik, hogy az emberek egyre egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a sorozatos élelmiszerbotrányok miatt a megbízható élelmiszereket keresik.

Jó példa lehet előttünk Ausztria. A szomszédos Burgenlandban például már a mezőgazdasági terület 13 százalékát művelik vegyszerek nélkül, s a támogatások kihasználásával azt tervezik, hogy 2013-ra ez az arány eléri a 20 százalékot. Mi ehhez képest gyerekcipőben járunk, hiszen a 120 ezer hektárunkkal csupán 2 százalékos részesedésről beszélhetünk. Azonban az idén induló támogatási program hatására a terület megduplázódhat. Ehhez persze szemléletváltásra is szükség van, hiszen csak annak éri meg átállni, aki betartja a szigorú előírásokat, és nyíltan néz elébe a rendszeres ellenőrzéseknek. Mert ha valakit rajtakapnak valamilyen csaláson – például tiltott szereket használ vagy hagyományos terméket próbál biominőségűként eladni –, azt kizárják a körből, s elesik a támogatástól is. Ez sajnos megesik minden évben öt-tizenöt termelővel.

Ezek is érdekelhetnek