Divatba jöttek a fehérborok

Újabb borász öregbíti a Neszmélyi Borvidék jó hírnevét. Idén a Szöllősi Pincészet nyerte el az év pincészete kitüntetést.

GazdálkodásPethes József2009. 09. 10. csütörtök2009. 09. 10.

Kép: Szöllősi Mihály év pincészete borász pince bor hordó 2009 09 08 Fotó: Kállai Márton

Divatba jöttek a fehérborok
Szöllősi Mihály év pincészete borász pince bor hordó 2009 09 08 Fotó: Kállai Márton

Az ünnepélyes díjátadáson a Mezőgazdasági Múzeumban a meghívottak nagy létszámából s még nagyobb jókedvéből következtetni lehetett arra, hogy népszerű emberre esett a szakma választása. Az ünneplő tömeg jókedvét természetesen a gyönyörű borok kóstolása váltotta ki, hiszen ilyen finom Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres meg Olaszrizling nem minden bokorban terem. Ez utóbbival koccintottunk Szöllősi Mihállyal, aki nem tudta véka alá rejteni örömét.

– Azért óriási ez az elismerés, mert a legszélesebb szakmai egyetértéssel adták, s előttem csupa nagy pincészet kapta. Ezzel az elmúlt tíz év munkáját jutalmazták, hiszen 1999-ben vásároltuk meg a gróf Zichy Miklós által száznyolcvan éve épített, patinás pincét, és feleségemmel közösen családi vállalkozásba kezdtünk. Felújítottuk, s eléje építettünk egy feldolgozót, amit a legkorszerűbb berendezésekkel láttunk el.

– Miért éppen a borászatban láttak fantáziát, és miért éppen Neszmélyen?
– Növényvédő kertészmérnökként dolgoztam a mezőgazdaságban, majd tanítottam szakközépiskolában, de hobbiként mindig is érdekelt a finomabbnál finomabb borok készítésének titka. Erre sikerült is rájönnöm a tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincénkben, barátaink örömére. Hogy miért Neszmélyen? Azért, mert ez az egyik legrégebbi történelmi borvidékünk. A Gerecse-hegység Dunára néző hegyoldalain Probus császár idejében a rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket. A borvidék mérsékelten nedves, hűvös, kevésbé napsütéses éghajlata, a Duna hatása és a kiváló minőségű talaj kedvez az illatokban és zamatanyagban gazdag fehérborok előállításának.

– Ezekkel pedig meg tud felelni a legújabb divatirányzatnak is, ugye?
– Vége a vörösborok divatjának, újra a fehérborok jöttek divatba Nyugat-Európában, de már nálunk is érezhető ez. Talán az lehet az oka, hogy megváltoztak az étkezési szokások, és az egészséges ételekhez jobban mennek ezek a könnyű, gyümölcsös fehérborok. Én kimondottan fehérboros borásznak tartom magam. Borrendünk jelmondata így hangzik: Három fehér szőlőtőke meg egy fekete. Ez arra utal, hogy hajdanán Magyar­or­szá­gon a szőlőültetvények háromnegyede fehér fajtákból állt.

– A palackokon látom, hogy pártfogolja a hungarikumnak számító fajtákat, az Irsai Olivért, a Cserszegi fűszereset, a Király­leány­­kát és az Olaszrizlinget.
– Ezekkel jobban találunk piacot nyugaton, mint a világfajtákkal, például a Chardonnay-val. Ennek ellenére nemcsak ezek tartoznak a zászlósboraink közé, hanem például a Sauvignon és a Chardonnay házasításával készült Magnus cuvée is.

– Az időjárásból arra következtetek, az idén is hasonlóan jó boraik születnek.
– Ez az év sem volt könnyebb, mint a többi. Kétszer kaptunk jeget, ami nagyon megnehezítette a növényvédelmi munkákat, és az aszály sem kedvezett. Szerencsére egészséges minden szőlőnk, s már javában szüretelünk. A kiváló minőségű bor készítésének egyik titka, hogy jól meg kell választani a szüret időpontját. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a cukorfokot kell figyelembe venni, hanem a savak arányát is. Minden a szőlőtermesztéstől függ, ami nincs benne a szőlőben, azt a borász már nem tudja beletenni. Remélhetőleg az idén is szép boraink lesznek.

– Nem lesz gond az eladásuk? Hiszen sok helyről eladatlan készletekről hallani.
– Közepes nagyságú pincészet vagyunk, évente háromezer hektoliter bort termelünk, amit el is tu­­dunk adni. Ugyanúgy ott vagyunk a nagy áruházláncokban, az éttermekben, mint a vinotékákban vagy a borturizmusban. Elsősorban a magyarországi piacra koncentrálunk, de termésünk harminc százalékát nyugat-európai országokba szállítjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek