Tarna menti merész átállás

Öt év biogazdálkodásának „nagy vetése” érik most be a jászdózsai Tarnamenti-2000 Zrt.-ben. A gazdaság hatféle igényes biotermékkel áll a vásárlók elé.

Gazdálkodás2009. 11. 20. péntek2009. 11. 20.
Tarna menti merész átállás

Sok jel mutatott egy irányba az ezredforduló táján: a már gazdasági társasággá alakult egykori termelőszövetkezet milyen úton menjen tovább? Kovács István vezérigazgató szerint ez az irány a biogazdálkodás volt. A részvénytársaság 2004 tavaszán mind az 1900 hektárjával, erdeivel, legelőivel és állataival átállt a környezetkímélő mezőgazdaságra. Tette ezt a paraszti gazdálkodás azon hagyományából, amely nem tekintette megveszekedett ellenségének a természetet; a gazda az eszét és a gyakorlati tapasztalatait használva igyekezett együtt élni törvényszerűségeivel. A döntésben súllyal esett a latba az a józan gazdasági számítás is, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a növényvédő szerek és műtrágyák egyre növekvő költségeit egyszerűen nem bírja el a cég. Az az egykor lesajnáló vélekedés pedig, ami abból származott, hogy a szövetkezet korábban sem járt élen a kemikáliák fölhasználásában, most egyszerre fölértékelődött; kevésbé szennyezett környezetben kezdhették el a biogazdálkodást. És persze a döntésben komoly szerepe volt annak a számottevő anyagi támogatásnak is, amit uniós forrásból kaptak a biogazdálkodók.

Nehéz volt az átállás két esztendeje, de talán fejben átállni volt a legnehezebb – mondja Kovács István. Azt megérteni a növénytermesztőnek, hogy például a gyomirtás mostantól nem létezik, helyette gyomkezelés van, aminek eszköze mindenekelőtt a mechanikai védelem, a rendszeres mélyművelés. A műtrágya helyett pedig ott a szerves trágya, a zöldtrágya és a vetésforgó. El kellett fogadnia az állattenyésztőnek, hogy nincs antibiotikum, nincs szintetikus táp, nincsenek hozamfokozó adalékok, nincs semmi olyan idegen anyag, ami az állat húsába beépülve lerontaná annak tisztaságát, bio minőségét. Helyette fitoterápiában, homeopatikus gyógymódokban kell gondolkodni. Ha pedig az állat komolyan megbetegszik, le kell selejtezni. Gazdálkodási szempontból pedig az okozott nehézséget, hogy mivel a termékük még nem volt teljesen bio, nem is adhatták annak az árán. Ugyanakkor a növényvédő szerek, műtrágyák, hozamfokozók teljes elhagyása miatt bizony számottevően lecsökkentek a hozamok.

Ezek is érdekelhetnek