Pestis mozgatja a húsárakat: most minden a drágulás irányába hat, de...

Habár ma még csaknem minden a húsárak emelkedése felé mutat, ugyanazok az okok negatív előjellel már éppen az uniós sertéspiac bedugulását is okozhatják. Egyelőre azonban a drágulásnak nagyobb az esélye.

GazdálkodásO. Horváth György2019. 05. 21. kedd2019. 05. 21.

Kép: Kecskemét, 2006. augusztus 01. Sertéshús feldolgozás egy kecskeméti áruházban. Fotó: Ujvári Sándor

Pestis mozgatja a húsárakat: most minden a drágulás irányába hat, de...
Kecskemét, 2006. augusztus 01. Sertéshús feldolgozás egy kecskeméti áruházban. Fotó: Ujvári Sándor

A pestisjárvány a múlt évben a magyar sertés- és sertéshúsexport visszaesését okozta, de az európai sertéskivitelt nagyban meghatározó térségekben hasonlóan visszavetheti. A járvány tavaly áprilisban Hevesben jelent meg először, aztán később még négy megyénkben, legutóbb néhány hete Hajdú-Biharban. Emiatt az addig nagy piacnak számító keleti, ázsiai vevőink lemondták a megrendeléseket. Nagyjából harmadával csökkent a kivitel, amit azóta sem lehetett pótolni. Még szerencse, hogy a hazai fogyasztás emelkedése a kiesés egy részét felszívta.

Sertéshús feldolgozás egy kecskeméti áruházban

Fotó: Ujvári Sándor

Amennyiben a most még betegségtől nem sújtott, nagy sertéstermelő országok közül akár csak egy is „elesik”, akkora mennyiségű hús ragadhat hirtelen az uniós piacon, ami már a világpiacot is erősen befolyásolja. Mert ne legyen kétségünk: ha például Németországban felüti a fejét a pestis, akkor az onnan induló nagy kelet-ázsiai kiszállításoknak is vége. Márpedig ott nem csupán néhány tízezer tonnás exportról, hanem sok millió sertésről, illetve a húsáról van szó.

Most viszont még éppen a pestis miatt húz a piac: Kínában nem képesek megállítani a kórt, több millió disznót öltek már le az állategészségügyi intézkedések miatt. E“mennyiség hiányzik a kínai piacról, így nyílt óriási lehetőség az európai sertésszállítmányok előtt. Ez húzza most az uniós piacot, viszi fel az árakat. (Nem mellesleg a kínaihoz hasonló okok miatt sertéshús- behozatalra hagyatkozó román piacra éppen mi szállítunk sok disznót és húst.)

A minap bejelentett áremelési szándékot egyébként nem csak a hús iránti növekvő igény határozza meg: a takarmányárak, a bérköltség, az energia ára mind feljebb kúszott itthon, ami termelői oldalról szintén a drágítási igényt támasztja alá. Egyelőre legalábbis – tegyük hozzá rögtön –, mert bár nálunk a kalászos gabona termése az idén nem lesz jó, míg máshol – Európában és a világ más nagy, meghatározó országaiban – igen. Vonatkozik ez a kukoricára és szójára egyaránt. A tavalyihoz képest mindenképpen nagyobbra jósolt idei termés viszont emiatt olcsóbb is lehet, vagyis akár a takarmányárak mérséklődését is megélhetjük az év második felében.

Ezek is érdekelhetnek