Fontos változások az öntözés, a földtörvény kapcsán

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy másfél évtizedes adósságot is letudhat az agrárjogalkotás. Talán a legfontosabb, hogy számos akadály hárítható el a birtokrendezés, az öntözés, az adózás és az őstermelői tevékenység újraszabályozásával.

GazdálkodásO. Horváth György2020. 01. 27. hétfő2020. 01. 27.

Kép: Harangod Mag mezőgazdasági kft megyaszo agrárium termőföld állattartás öntözés locsolás 2016 08 31 Fotó: Kállai Márton

Fontos változások az öntözés, a földtörvény kapcsán
Harangod Mag mezőgazdasági kft megyaszo agrárium termőföld állattartás öntözés locsolás 2016 08 31 Fotó: Kállai Márton

Az idén lépett életbe az öntözésről szóló új törvény. A részletes szakszabályozás legfontosabb eleme, hogy törvényi erővel tünteti el az eddigi akadályokat az öntözési beruházások elől.

Nem mellesleg csökkenti az eddigi adminisztrációs terheket, a fizikai megvalósítás során megváltás mellett szolgalmi utat ad az öntözési berendezések telepítésekor, jelentősen támogatja az öntözési csoportok, úgynevezett öntözési közösségek létrehozását.

Ez utóbbi feltételt az öntözött terület nagyságához köti: a szántóföldi növénytermesztés és az ipari zöldségtermesztés esetén legalább 100 hektár, kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztés esetén legalább 10 hektár a legkisebb méret. Az öntözési közösségeket az agrárminiszter ismeri el.

Öntözési központot hoznak létre a Nemzeti Földügyi Központon (régen Földalap) belül. Az ország területére öntözésfejlesztési terveket alkotnak, meghatározzák, mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás. A gazdálkodónak az öntözési igényét az adott helyrajzi számra az öntözési központba kell benyújtania, ahol a számítógépben kikeresik a megfelelő engedélyt.

Fotó: Kállai Márton

A 20 évig érvényes öntözésfejlesztési terveknek megfelelő öntözés folytatása esetén pedig nem kell majd környezet-, természet- és talajvédelmi hatósági eljárásokat lefolytatni.

Az idén hoznak új szabályokat a birtokrendezésről is, amely többek között az állami tulajdonban lévő területek, s nem mellékesen az osztatlan közös földek ügyét hivatott rendezni. Ez érintené az öröklési és gazdaságátadási szabályozást is.

Ebben az esztendőben lehet számítani arra is, hogy több mint egyévi egyeztetés után megszületik az őstermelői tevékenységet – és a sok rendezetlen ügyet, például az adóelkerülő álőstermelőkét – megreformáló törvény.

Új mezőgazdálkodási cégformát, a családi mezőgazdasági vállalkozást is bevezetnék. Ez a családi gazdaságot váltaná fel, amely nem jogi személy, hanem magánszemélyek együttműködése és lényegében nagyon kedvező adózási kategória – de például egy hitelintézet már képtelen kezelni, értelmezni a tevékenységét.

Mindezzel együtt az idén rendeznék a mezőgazdálkodással kapcsolatos adózási ügyeket is: például 100 millió forintig társaságiadó-mentes lenne a családi mezőgazdasági vállalkozás.

Ezek is érdekelhetnek