Bedőlnek a családi gazdaságok?

A családi gazdálkodók egy része a csőd szélére került. Fizetni kellene még az Orbán-kormány ideje alatt felvett kölcsönök utolsó részeit, de nincs miből - hívta fel a figyelmet Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 20. kedd2009. 10. 20.
Bedőlnek a családi gazdaságok?

Most járnak le azok a kölcsönök, amelyeket a családi gazdaságok még az Orbán-kormány idején vettek fel. Összesen 37 milliárd forintot vettek fel annak idején igen kedvezményesen. Ezekből a fejlesztési és forgóeszköz-hitelekből 7-8 milliárd forint két héten belül lejár, 2009 végéig pedig újabb 5-7 milliárdot kellene törleszteni.


De nincs miből! Az idén szinte nem volt olyan ága a mezőgazdaságnak, mely jövedelmet hozott volna, nyomottak a felvásárlási árak, ha van egyáltalán vevő a terményekre. Így aztán a családi gazdaságoknak sem termelődik annyi jövedelme, melyből fizetni tudna.


Kis Miklós, a Magosz ifjúgazda tagozatának vezetője - aki maga is érintett az ügyben - szerint fizetési haladékra lenne szüksége a gazdálkodóknak, kamattámogatásra és a kölcsönök futamidejének meghosszabbítására. Továbbá - tette hozzá Jakab István - az úgynevezett uniós de minimis, azaz kis összegű kifizetési támogatásra.


A Magosz elnöke szerint a helyzet rendezésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által tett megoldási javaslat - amit a Magosz megkeresésére terjesztettek elő - elfogadhatatlan. A 60 százalékos visszafizetés mellett a fennmaradó 40 százalék hitel átütemezéséhez 300 százalékos új fedezet biztosítására lenne szükség a gazdálkodónak.


Ezért kormányzati segítséget várnak az ügy megoldására. Jakab szerint, ha ez nem történik meg, akkor nem lehet tudni, hogy az elkeseredett emberek - akiknek egész vagyonát elviszik a bankok - mire lesznek képes.

Ezek is érdekelhetnek