Ki pusztított el 40 tonna halat Csepelen?

Szeptember óta 40 tonna hal pusztult el a karbofurán nevű betiltott növényvédőszertől a Csepel és Szigetszentmiklós határában lévő kavicsbánya tó területén.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 22. csütörtök2009. 10. 22.
Ki pusztított el 40 tonna halat Csepelen?

A rovarölő szert 2008 decemberéig lehetett használni az Európai Unióban, azóta a szer tárolása is tiltott. Most a bányatóba került, eddig ismeretlen úton-módon. 40 tonna hal pusztult el, csaknem 40 éves állomány. Először a sügér, majd a süllő, a busa és az amur pusztult ki a tóból, míg a pontyok viszonylag ellenállóak voltak. Az ügyben feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen gondatlanságból, vagy szándékosan elkövetett károkozás gyanúja miatt - mondta el Siket Péter, ráckevei kerületi osztályvezető főállatorvos.

A méreg jelenlegi koncentrációjában nem veszélyes az emberi szervezetre, azonban horgásztilalmat vezettek be. Tavaly Jászárokszállás mellett ugyanez a méreg pusztított el sok sast és más horgascsőrű vadászmadarat. Akkor szándékosan rejtették csali-tetemekbe a vegyszert.

A hatóságok becslése szerint 200-300 liternyi karbofurán kerülhetett a vízbe, így leghamarabb tavasszal telepíthetnek új halállományt a tórendszerbe..

Fogarasi András, a Jó Szerencsét Horgász Egyesület elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: egy csaknem 40 éves halállomány pusztult ki a szennyezés miatt, amely körülbelül 50-80 millió forint kárt okozott a 106 hektáros tórendszer halállományában. Az egyesület elnöke szerint körülbelül 400 mázsa hal pusztulhatott el a tóban, eddig 150 mázsa tetemet szállítottak el és semmisítettek meg.

Ezek is érdekelhetnek