Büntet a hivatal, ha át akarod verni!

Csaknem 33 ezer gazdálkodó kap, illetve kapott a napokban levelet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalból, melyben közlik az érintettel, hogy hibásan igényelte a földalapú támogatást. Most, gyors és pontos munkára van szükség, mert a korrekt adatokat kell megküldeni az MVH-nak, s a szankciók mértéke is ettől függ.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 18. szerda2009. 11. 18.

Kép: KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Büntet a hivatal, ha át akarod verni!
KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Csaknem 33 ezer gazdálkodót és 12,5 ezer blokkot érint az az adategyeztetés, melyet a napokban rendelt el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ekkora az a terület, illetve melyre a nevezett számú gazdálkodó ebben az évben vélhetően hibás területalapú támogatás-igénylést nyújtott be. Amíg az adatok nem tisztázódnak, addig a hivatal sem tudja kifizetni a teljes támogatást. Általában túligénylésről, egybeművelt területekről van szó, azaz egy adott blokkon belül nagyobb területre érkezett támogatási igény, mint a blokk területe. Egy-egy blokkban több gazdálkodó is érintett lehet, amely még inkább bonyolíthatja az ügy rendezését. Az idén valamivel több, mint 180 ezren igényeltek területalapú támogatást. A támogatásból egy hektárra 42 900 forint jut. Az összeg 70 százalékát lehet kifizetni előlegként.

– Általában túligénylés fordul elő, s azt tanácsoljuk, hogy gyorsan, az érintett blokkban lévő gazdatársakkal közösen forduljanak segítségért a falugazdászokhoz és a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat helyi tanácsadójához, akinek az irodájában lévő internetes rendszeren minden túligényelt blokk megtekinthető, s az adatmódosításra is sor kerülhet – tanácsolja Téli Róbert, a köztestület főosztályvezetője.

Gyorsan, mert az MVH előírja, hogy a felszólító levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül kell válaszolni. Aki nem küldi vissza az adategyeztető lapot, azt a jogszabály szerint úgy kell tekinteni mintha elismerné a hibát. A tanácsadóknál a térképeken beazonosítható, hogy ki, mit rontott el. Azért célszerű a blokkban érintetteknek egyszerre, egy időben felkeresni a tanácsadót, mert így gyorsan tisztázódhatnak a területhatárok, nem kell napokat egymás keresésével és további egyeztetéssel tölteni.

Amennyiben így sem sikerül megállapítani a határokat, illetve tisztázni a túligénylés okát, úgy a MVH ellenőrei a helyszínen szemlét tartanak, ott ellenőrzik és állapítják meg a tényleges használatot, azt, hogy melyik gazdálkodó hibázott.

– Egyébként a mostani adategyeztetés már az MVH támogatásigényléshez kapcsolódó ellenőrzési szakaszának a rész. Vagyis már élnek azok a szankciók is, melyek a hibás támogatás-igényléshez kapcsolódnak – figyelmeztet Téli Róbert. A Magyar Agrárkamara főosztályvezetője emlékeztet arra, hogy a bírságok mértéke attól függően változik, hogy mekkora volt a túligénylés aránya a valós, azaz a később jóváhagyott területhez képest.

Az, akinél 3 százalék alatt marad a túligényelt terület mértékének az aránya a jóváhagyotthoz képest, és e különbség nem nagyobb, mint 2 hektár, akkor nem kell szankcióra számítani. Ahol ez az arány 3-20 százalék között van, ott a túligényelt területre jutó támogatás kétszeresét róják ki, 20-50 százalék között már kizárják az adott évben a támogatásból a túligénylőt, míg 50 százaléknál nagyobb területarányú tévedésnél akár több évre is megfosztják a területalapú támogatástól.

Ezek is érdekelhetnek