Engedély nélkül csak két kilót szabad!

Erdőjáró naponta csak két kiló gombát szedhet fejenként. Az első látásra szigorú törvényi szabályozás egy-egy terület letarolását próbálja megakadályozni. Főként, a ritkább, de igen értékes gombák - például vargányák - begyűjtését szabályozza. Sok száz ember viszont ebből az alkalmi keresetből él.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 11. 15. vasárnap2009. 11. 15.
Engedély nélkül csak két kilót szabad!

Egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2-2 kilogramm gomba, vadgyümölcs és gyógynövény szedhető az erdőben - egyebek mellett ezt tartalmazza az erdőtörvény végrehajtási rendelete, amelyet a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tett közzé a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Gomba, vadgyümölcs illetve gyógynövény engedély nélkül szedhető az erdőkben, feltéve, hogy azok mennyisége fejenként és naponta nem haladja meg a 2-2 kilogrammot. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény nem hozható kereskedelmi forgalomba.

Az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségű gomba, vadgyümölcs és gyógynövény is szabadon szedhető az állami erdőkben. A magántulajdonú erdőkben viszont csak akkor szedhetők nagyobb mennyiségben, ha ahhoz az erdőgazdálkodó előzetesen írásban hozzájárult.

Az állami erdőben a méhészeknek szabad a "haszonvétel", vagyis ott nektárgyűjtésre elhelyezhetik a kaptáraikat. A méhcsaládok elhelyezését és telepítési helyét az erdőgazdálkodóval - minden esetben - előzetesen egyeztetni kell. Méhcsalád nem helyezhető el lakóterület, tanya, gazdasági épület, turistaút, erdei tornapálya, illetve egyéb közjóléti erdei létesítmény 50 méteres körzetében.

Ezek is érdekelhetnek