Kunszentmártonban újrakezdik a termelést

A Hungarotejfeldolgozó Kft. és a Csabatáj Zrt. egyelőre egy speciális termékkel: az itt korábban is jó minőségben gyártott kashkaval sajttal kíván megjelenni a magyar és külföldi piacokon.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 11. 03. kedd2009. 11. 03.
Kunszentmártonban újrakezdik a termelést

Ezt a termelés újraindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a Kunszentmártoni Tejfeldolgozó Üzem új tulajdonosa közölte. Végh László, a két társaság vezetője elmondta: ma érkezik az első tejszállítmány az üzembe, ahol ezen a héten indul a próbagyártás. A korábban itt készült valamennyi termék - összesen tizenhétféle - előállítására kértek és kaptak engedélyt. Ezek mindegyikéből készül majd „mintakollekció”, ám továbbra is a kaskaval sajt lesz a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmárton határában működő gyár fő árucikke.

A közeljövőben várhatóan itt feldolgozandó napi 40 ezer liternyi tehéntej feléből készül majd e félkemény, sós, az úgynevezett gyúrt sajtok csoportjába tartozó termék. Ez napi két tonna kaskaval sajtot jelent – fogalmazott az igazgató, aki az MTI kérdésére válaszolva elmondta: bár a piacok felkutatása még csak ezt követően kezdődik, az üzem korábbi értékesítési gyakorlatából kiindulva a hazai nagy áruházláncok és bolthálózatok mellett külföldre – reményeik szerint az arab országokba, illetve Bulgáriába, Romániába és Németországba – is szállítanak majd. „Emellett nyitottak vagyunk bérgyártásra, multik saját márkás termékeinek előállítására, sőt, álmaink között egy önálló, poharas, ízesített tejdesszert-termékcsalád bevezetése is szerepel” – magyarázta a tulajdonos.

Végh László kitért arra is, hogy a felszámolás alatt álló üzemért 150 millió forintot fizettek és mostanáig hasonló nagyságrendű összegbe került a gyártás előkészítése. Céljuk 2010-ben legalább az egymilliárd, ám hosszabb távon a 2-2,5 milliárd forintos éves árbevétel elérése. A héten a zömében régi dolgozókból verbuvált huszonegy fős szakembergárda egy műszakban látott munkához, ám napi 40 ezer liter tej feldolgozása esetén már két műszakban másfélszer ennyi munkaerőre lesz szükség. A létesítmény pedig három műszakkal számolva akár napi 60-65 ezer liter tej feldolgozására is képes – tette hozzá.

A befektetés indokairól szólva Végh László kifejtette: a kunszentmártoni tejüzem megvásárlásával tulajdonképpen a mezőgazdaság teljes vertikumában jelen lévő Békés megyei cégcsoport előre menekült. Így ugyanis nem kell felszámolniuk a 2100 - ezen belül 1100 tejelő - szarvasmarhát számláló tehenészetüket. Ám a telepen előállított extra minőségű tejet sem kényszerülnek a mai nyomott áron értékesíteni, hanem a nyugati mintáknak megfelelően feldolgozva tudják piacra dobni.
 

Ezek is érdekelhetnek