Már megint gabonával csaltak 200 millió áfát

Az adóhatóság feljelentette azt az adózót, aki csaknem 200 millió forint áfát próbált 26 ezer tonna gabona értékesítése után elcsalni.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.

Kép: búza aratás gabona tároló magtár szárító termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Már megint gabonával csaltak 200 millió áfát
búza aratás gabona tároló magtár szárító termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága figyelt fel arra az adózóra, akinek bevallása szerint nem volt fizetni valója, ám az általa kibocsátott számlák szerint csaknem 26 és félezer tonna gabonát értékesített, de bevallásaiban sem fizetendő sem pedig levonható áfát nem tüntetett fel.

Ugyanakkor egy kft-nél tartott vizsgálat arra derített fényt, hogy az adózó nagy összegű forgalmi adót tartalmazó számlákat bocsátott ki a kft-nek, s később kiderült, hogy az adózó másoknak is számlázott különböző gabonafélék eladása után, de egyetlen esetben sem vallotta be az általános forgalmi adó összegeket és adófizetési kötelezettségének sem tett eleget.

A számlákon szereplő gabonafélék teljes súlya 26 425 tonnát tett ki, a be nem vallott és meg nem fizetett általános forgalmi adó összege 204 millió forint. Mindezek alapján az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága büntető feljelentést tett különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt.

Ezek is érdekelhetnek