Újabb támogatási lehetőség állattartóknak

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt alig lehetett az állatjólétről hallani, az időközben bekövetkezett szemléletváltozás az EU-ban nagyot fordított az állattartás körülményein. December 15-ig ismét pályázható e célokra támogatás.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 23. hétfő2009. 11. 23.

Kép: sertés disznó telep Polgárdi karám Pesti Miklós állattartás jószág haszonállat malacok 2006 10 18 Fotó: Kállai Márton

Újabb támogatási lehetőség állattartóknak
sertés disznó telep Polgárdi karám Pesti Miklós állattartás jószág haszonállat malacok 2006 10 18 Fotó: Kállai Márton

Egyre kevesebb a haszonállat Magyarországon, ami betudható az ágazat forráshiányának, alacsony jövedelmezőségének, a beruházások lassú megtérülésének, de a gazdálkodói életforma tekintélyvesztésének is. A hazai agráriumnak hosszú távú érdeke a növénytermesztés és az állattenyésztés korábbi egyensúlyának visszaállítása, ezt szolgálja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP).

Harmadik alkalommal nyitották meg az állattartó telepek korszerűsítésének pályáztatását . Célja higiénikusabb és komfortosabb körülményeket biztosítani az állatoknak. Az elnyert pénzből legtöbben az állattartó telepeken mindenekelőtt az épületek felújítását, technológiai fejlesztéseket, az infrastrukturális feltételek javítását valósították meg.

Mint ahogy dr. Forgács Barnabás, az Irányító Hatóság (IH) vezetője vázolta: az ÚMVP keretében 2007-13 között az ágazat rendelkezésére álló mintegy 1300 milliárd forintos forrásból több mint 250 milliárd forint fordítható állattartó telepek komplex megújítására. Az eddigi két benyújtási szakaszban az igénylők közel 220 milliárd forintot kötöttek le fejlesztéseik finanszírozására: a beérkezett több mint kétezer kérelemből 1887-et hagyott jóvá az IH, s összesen 2500 állattartó telepet modernizálhatnak a nyertes gazdálkodók a 30-40 milliárdnyi forrásból.

A támogatás mértéke gép- és eszközbeszerzések, telepi infrastrukturális beruházások esetében a kiadások 30 százaléka lehet. Az elszámolt kiadások összege telephelyenként 2-750 millió forint közé eshet. Az állattartó telep méretének el kell érnie a 4 EUME-t.

Ezek is érdekelhetnek