Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ahány ház, annyi kolbász - ért egyet bizonyára sok olvasónk, aki már próbált néhány fajtát a házi készítésű, mindenhol máshogy ízesített hústermékből. Lehetetlen megegyezni arról, hogy milyen fűszerezéssel a legjobb a kolbász, de arról azért általában nincs vita, hogy milyen húsból készüljön. Szolnokon viszont szakítottak a hagyományokkal: hallal töltik a kolbászt.
Baráti társaságból indult, országos fesztivállá vált a szolnoki halkolbász-mozgalom. Néhány vállalkozó kedvű ismerős egy barátjuk receptje alapján kezdett el kísérletezni, a kétségkívül izgalmas ételt pedig egyre többen kóstolták, és szerették volna maguk is kipróbálni. A társaság így egyre gyakrabban szervezett közösségi halkolbász-töltéseket, míg végül rájöttek, az érdeklődők száma miatt nagyobb rendezvényre van szükség. Így aztán most már aki akarja, maga is kipróbálhatja Szolnokon az ételkülönlegességet: a Tiszai Halkolbászfesztivált május 15-én rendezik meg a városban. Az új étel barátai ráadásul nem állnak meg itt, egyesületet és lovagrendet alapítanak, és terveik szerint idővel halkolbász-szakácskönyvet is kiadnak majd.
— Itt vagyunk Szolnokon, a Tisza fővárosában, ennek ellenére én úgy vélem, hogy nincs helyi szinten megfelelő kultúrája a halevésnek. Ennek ellenére sokan szeretik, mert rendkívül egészséges, de emellett szeretnénk megőrizni a hagyományos magyar ízeket - mondta el a kezdeményezésről az egyik ötletgazda, Sipos László a szoljon.hu-nak
A halkolbász ötlete ugyanakkor nem egyedülálló Magyarországon, bár tény, hogy a boltokban nem sűrűn találkozunk ilyesmivel. Kis internetes nyomozásunk eredménye, hogy a Balatoni Hús 2007 óta gyárt harcsaszalámit, a Puru Fisch pedig 2006 óta magyar édesvízi halból készít halvirslit, halpárizsit, halsonkát.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu