GMO-mentes termékek a Master Good-tól

Ez év májusától száz százalékban GMO-mentes alapanyagokból készült keveréktakarmányokat és tápokat használ fel saját és szerződéses baromfitelepein a kisvárdai Master Good Kft. Bárány László, a társaság tulajdonosa szerint a cég az ellenőrzött itthoni takarmányokat egészíti ki importból származó vagy hazai termelésű GMO-mentes szójával és növényi olajokkal.

GazdanetO. Horváth György2010. 06. 22. kedd2010. 06. 22.

Kép: Kerekegyháza, 2009. április 14.Barimfitelep. Csirke.Fotó: Ujvári Sándor

GMO-mentes termékek a Master Good-tól
Kerekegyháza, 2009. április 14.Barimfitelep. Csirke.Fotó: Ujvári Sándor

A változtatásokat az tette lehetővé, hogy a Master Good Kft. kiemelt beszállítója az európai Mc Donald’s-nak és az angliai Tesco üzletláncnak - olvasható a cég Szabad Föld Onlin-hoz eljuttatott közleményében. E két vevő nemcsak megköveteli, hanem a legváratlanabb időpontokban le is ellenőrzi a takarmány-alapanyagok nyomon-követhetőségét és GMO-mentességét. A májusi változtatás azonban azt is jelenti, hogy ugyanezekhez az előnyökhöz a Master Good Kft. magyar vásárlói is hozzájuthatnak többletár vagy felár nélkül.

A vevők ugyanakkor nem csak a GMO-mentességet, hanem az állatjóléti és –védelmi szempontok magyarországi érvényesítését is ellenőrzik – hangsúlyozta Bárány László. A Master Good Kft. baromfitelepei, illetve vágó-, feldolgozó- és takarmánykeverő üzemei három hónapja eredményesen vizsgáztak az angol Tesco szakemberei előtt. A tulajdonos szerint a sikeres audit azért értékes, mert a nyugat-európai piac nem csak igényli, hanem meg is fizeti az értéktöbbletet. A vállalat azt tervezi, hogy - áruházlánci egyeztetések után– e pluszértéket jelzi majd az általa gyártott és forgalmazott termékeken is.

 

A Master Good Kft. Magyarország legnagyobb, teljeskörűen integrált csirketenyésztéssel, -hízlalással és -feldolgozással foglalkozó vállalkozása. Az integráció már a szántóföldi növénytermesztéssel megkezdődik: ez azt jelenti, hogy a vállalatcsoport agrárcége – a Baromfi Coop Kft. – 5500 hektáron termel és termeltet kukoricát és kalászos növényeket. A cégcsoport a termeléshez szükséges valamennyi naposbaromfit (az ipari brojler- és az extenzív szabadtartásos csirkét) saját tényész-telepeiről és keltető üzemeiből szerzi be. Évente 15 millió darab ipari brojlercsirkét és 1,5 millió „tanyasi” szabadtartásos csirkét dolgoz fel. Ennek 90 százalékát saját telepein, 10 százalékát szerződött-integrált partnereinek farmjain neveli fel. A Master Good az évi 34-36 ezer tonna élőbaromfit kisvárdai vágóüzemében dolgozza fel, az onnan kikerülő termékek jelentős része pedig a komoly minőségi kritériumokat igénylő nyugat-európai vevőkhöz jut.

A társaság azt is reméli, hogy a „Tanyasi csirke” - amely Magyarországon az egyetlen hiteles és valódi szabadtartásból származó csirke – a korábbi évek növekedési dinamizmusával nyer továbbra is teret a piacon, és a cég egyre erősödő „márkájává” válik. Bárány László szerint a termék minőségét az is bizonyítja, hogy, az elmúlt időszakban többen megpróbálták hamisítani. Ezt részben megtévesztő csomagolással és jelöléssel igyekeztek elérni, részben pedig azzal, hogy a zárt istállóban nevelt élőcsirkéket a tanyasi csirke szabadtartásos környezetébe helyezték.

A Master Good cégcsoport nyereségesen működött az elmúlt évben: a teljes forgalom 25 százaléka az exportból származott, amelyet az elmúlt év első felében a gyenge forint is jelentősen segített. További kedvező körülmény volt, hogy a csirkehúsok iránti kereslet az első három hónapban magasan tartotta a belföldi és az exportárakat. Bárány László szerint a cégcsoport az idénre is nyereséges működést tervezett, és az eredmények az eddigi időszakban a várakozások szerint alakultak.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek