Nyúljunk le egy kis nyulat?

Mivel a hazai lakosság egy főre jutó nyúlhús fogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól, a Nyúl Terméktanács júniusban és júliusban kóstoltató akciót szervez olyan nagy áruházakban, mint az Auchan.

GazdanetPethes József2010. 06. 15. kedd2010. 06. 15.
Nyúljunk le egy kis nyulat?

Az elmúlt évtizedekben a hazánkban előállított nyúlhús kizárólag exportra készült, olasz, francia, német fogyasztók asztalára. Ezekben az országokban a lakosság csaknem ugyanannyi nyúlhúst fogyaszt, mint amennyi baromfihúst. A nyúlhús kitűnően illeszkedik a korszerű étrendekbe, könnyen emészthető, ezért diétás étrendekbe, bébi ételekbe történő felhasználása különösen ajánlott.

Hazánkban nevetségesen alacsony, csupán 2-3 dkg az egy főre jutó éves fogyasztás, míg a mediterrán országokban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban ennek százszorosa, 2-3 kg. A hazai fogyasztás ilyen, szinte megdöbbentően alacsony volta számos tényező következménye. A hazai gasztronómia, a magyar konyha tradíciói alapvetően más húsfélék felhasználásának kedveznek, a korszerű táplálkozási szokások terjedése hazánkban viszonylag lassú. Kiemelten kell hangsúlyozni, hogy táplálkozás-élettani szempontból a nyúlhús a legkiválóbb paraméterekkel rendelkezik.

Egységnyi kalóriatartalma mintegy 20%-kal alacsonyabb a baromfihúsénál is. Fehérjében jóval gazdagabb, mint például a sertés, a marhahús, zsírtartalma pedig azokénak harmada-negyede. Magas foszfor-, kalcium- és vastartalma is növeli táplálkozás-élettani értékét. Miután viszonylag semleges ízhatású, így az elkészítés, fűszerezés terén óriási variációs lehetőségeket rejt a gasztronómia számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek