Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Mivel a hazai lakosság egy főre jutó nyúlhús fogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól, a Nyúl Terméktanács júniusban és júliusban kóstoltató akciót szervez olyan nagy áruházakban, mint az Auchan.
Az elmúlt évtizedekben a hazánkban előállított nyúlhús kizárólag exportra készült, olasz, francia, német fogyasztók asztalára. Ezekben az országokban a lakosság csaknem ugyanannyi nyúlhúst fogyaszt, mint amennyi baromfihúst. A nyúlhús kitűnően illeszkedik a korszerű étrendekbe, könnyen emészthető, ezért diétás étrendekbe, bébi ételekbe történő felhasználása különösen ajánlott.
Hazánkban nevetségesen alacsony, csupán 2-3 dkg az egy főre jutó éves fogyasztás, míg a mediterrán országokban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban ennek százszorosa, 2-3 kg. A hazai fogyasztás ilyen, szinte megdöbbentően alacsony volta számos tényező következménye. A hazai gasztronómia, a magyar konyha tradíciói alapvetően más húsfélék felhasználásának kedveznek, a korszerű táplálkozási szokások terjedése hazánkban viszonylag lassú. Kiemelten kell hangsúlyozni, hogy táplálkozás-élettani szempontból a nyúlhús a legkiválóbb paraméterekkel rendelkezik.
Egységnyi kalóriatartalma mintegy 20%-kal alacsonyabb a baromfihúsénál is. Fehérjében jóval gazdagabb, mint például a sertés, a marhahús, zsírtartalma pedig azokénak harmada-negyede. Magas foszfor-, kalcium- és vastartalma is növeli táplálkozás-élettani értékét. Miután viszonylag semleges ízhatású, így az elkészítés, fűszerezés terén óriási variációs lehetőségeket rejt a gasztronómia számára.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu