Nem kapnak pénzt a falunapok

Rossz a pályázati rendszer, a pénzek nagy része egy magáncéghez vándorolt, ezért nem hirdet nyertest idén a falunapok támogatására kiírt pályázaton a Vidékfejlesztési Minisztérium.

GazdanetIlijin Kinga2010. 07. 01. csütörtök2010. 07. 01.
Nem kapnak pénzt a falunapok

Hiába keresik a pályázók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, falunapok támogatására kiírt pályázat nyerteseinek listáját: a Vidékfejlesztési Minisztérium lefújta a pályázatot. Az ok többek közt az előző kormány által kötött, a jelenlegi vezetés szerint előnytelen közreműködői szerződés, melynek keretében egy közbeszerzési eljáráson nyertes magáncéget bíztak meg azzal: felügyeljék a pályázati pénzek helyes felhasználását a falunapokon. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményéből kiderül, hogy a rendelkezésre álló támogatás nagyobb részét, pályázatonként nettó egymillió forintot ez a cég tett zsebre, miközben a szervezés nagy részét végző önkormányzatok ennél kevesebbet, 800 ezer forintot kaptak.

Emellett a pályázat lefújásának okai közt szerepel a túl bonyolult pályázati rendszerrel járó magas adminisztratív költségek, ahogyan az is, hogy a tapasztalatok szerint a támogatott rendezvények nem érték el céljukat - vagyis nem igazán sikerült a segítségükkel az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról tájékoztatni a látogatókat. Magyarország előtt olyan kihívások állnak, amelyek miatt különösen megfontolandó, hogy mire fordítjuk a meglévő, szűkös forrásokat - áll a közleményben. A döntés miatt számos település esik el a támogatástól, melynek keretében tavaly 504 rendezvényre összesen 914 millió forintot osztottak ki.

Ezek is érdekelhetnek