Odacsapunk a gagyi élelmiszereknek!

Mától könnyebben eredhetünk az élelmiszerek nyomába: életbe lépett a vonatkozó rendelet, július 20-tól kötelező bejelenteni az importot. A hatóságok megnövelt ellenőri létszámmal készülnek, és nem csak szúrópróba-szerűen fognak ellenőrizni.

GazdanetIlijin Kinga2010. 07. 20. kedd2010. 07. 20.
Odacsapunk a gagyi élelmiszereknek!

Az élelmiszerbiztonság növelése és a külföldről behozott rossz minőségű, olykor veszélyes ételek kiszűrése a célja a Vidékfejlesztési Minisztérium július 20-án életbe lépett rendeletének. Az uniós tagállamokból és a közösségen kívülről, vagyis harmadik országból importált élelmiszerekkel sokszor meggyűlt már a magyarok baja, közismert ténynek számít, hogy hazai élelmiszereink, különösen a zöldségek és gyümölcsök, egészségesebbek, kevesebb vegyszert tartalmaznak az importárunál. Legutóbb német mozzarella, marokkói paprika borzolta idehaza a kedélyeket - az ilyen esetek visszaszorítására szolgál a másodlagos élelmiszervizsgálat gyakorlata.

A rendelet lényege, hogy a feldolgozók, a forgalmazók mától minden egyes importtételről kötelesek részletesen beszámolni az illetékes hivataloknak. A rendelet első magyarországi tárolási helynek nevez minden olyan raktárt, hűtőházat, áruházat, boltot, ahová az importélelmiszer először érkezik be a határon túlról - itt szeretnék elkapni a gyanús szállítmányokat. Ennek érdekében az első magyarországi tárolási helyet üzemeltetőknek be kell jelentkezni a hatóságoknál, és minden egyes szállítmányt bejelenteni. Az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos szállítmányokat - így egyes hústermékeket, rövid ideig fogyasztható élelmiszereket, nagy mennyiségben behozott élelmiszert - két nappal érkezés előtt be kell jelenteni, a többi tételről pedig minden hónap 10. napjáig összesített jelentést küldeni az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes szervének.

Annak, aki élelmiszerimportra adja a fejét, be kell számolnia a behozott tételek mennyiségéről, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről, származási helyéről és a beszerzési árról is. Az ezekről készült nyilvántartást ráadásul meg kell őrizni egy évvel a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő lejárta utánig annak érdekében, hogy ha probléma merül fel, az áru útját nyomon lehessen követni. A hatóságok egyébként ellenőrizni is többször fognak: az eddig megszokott, szúrópróba-szerű viziteket kockázatbecslés váltja fel - vagyis akinél egyszer már találtak problémás élelmiszert, az számíthat rá, hogy gyakran fogják látogatni az MgSzH ellenőrei.

A másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendelet teljes szövege a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek