Csiperke a vízaknából

Soha nem volt feszültségektől mentes az ember és a gomba viszonya. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mesék illusztrációjaként oly sokszor megjelenő piros kalapú, fehér pöttyökkel megszórt, a szépséggel vegyes veszélyesség szimbólumává előlépett légyölő galóca esete.

GazdanetKirály Farkas2010. 08. 27. péntek2010. 08. 27.

Kép: munkaügyi ellenőrzés eger munkáltató kiskönyv munkavállaló hatóság csalás adó 2010 05 03 Fotó: Kállai Márton

Csiperke a vízaknából
munkaügyi ellenőrzés eger munkáltató kiskönyv munkavállaló hatóság csalás adó 2010 05 03 Fotó: Kállai Márton

Ugyanakkor a gombák – persze itt az ehető gombákra gondolunk – az emberi étrend egyik legkülönlegesebb részét képezik. Aki kóstolt már remek rókagombapörköltet, finom rántott őzlábgombát vagy akár kövön juhtúróval sütött keserűgombát, annak feledhetetlen élményben volt része. Ezen embereket, miként e cikk szerzőjét is, elszomorítja az a tény, hogy a legtöbb ízletes gomba háztáji termesztésére – egyelőre – nincsenek bevált módszerek. Ezért idén tavasszal, miután a csodás zamatú májusi pereszke „elvirágzott” a kertemben, úgy döntöttem, hogy a fél kezemen megszámlálható termeszthető gomba közül választok egyet, és megpróbálkozom a nevelésével.

Választásom a csiperkére esett, mert nem igényel különösebb gondozást, megterem a vízaknában is, és az íze is pont megfelelően „gombás”, azaz a család minden tagja megeheti különösebb tiltakozás nélkül.

Egyik nagyáruházban megvásároltam ezer forintért egy „gombatermő” dobozt. Nem igényelt sok munkát a – szakkifejezéssel élve – beindítása. A dobozban rejtőző kisebb, tőzeget tartalmazó zsákot ki kell venni a kartonból, a nagyobb, komposztot rejtő nejlonzsák szélét a doboz peremére kell hajtani, hogy a komposztot ne takarja, azután a tőzeget egyenletesen és lazán, mintegy ujjnyi vastagon rá kell szórni a komposztra, végül pedig az egészet háztartási permetezővel vagy öntözőkannával be kell nedvesíteni, de nem eláztatni!

Mikor ezzel kész lettem, a zsákot egy fenék nélküli hordóba helyeztem, és letakartam. A gomba fejődésének ugyanis nem kedvez a nagy fény, ugyanakkor igényli a friss levegőt. Az első apró csiperkék körülbelül két hét után mutatkoztak, ekkor az egész csomagot áthelyeztem a vízaknába – ott megfelelő a páratartalom és a hőmérséklet is a fejlődéséhez.

A termés négy hullámban érkezett, nagyjából egyhetes időközönként. A termékleírásban ennél többet ígértek, de első kísérletemmel így is elégedett voltam: körülbelül két kiló gombát szüreteltünk. Ha azt nézzük, hogy egy kiló fehér csiperke 400 forint alatt nem igazán kapható, nagyjából nullszaldósnak tekinthetem a „vállalkozást”. De nem is a forintosítás a lényeg, hanem az, hogy saját, friss, mondhatni „bio” minőségű gombát tudtunk grillezni és paprikásítani – no meg az, hogy a gyerekek is barátkozni kezdhettek a világ e se nem növény, se nem állat csodájával. Most pedig, hogy letermett a csiperke, következik a szintén dobozos laskagomba termesztésének a kipróbálása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek