A gazdákat védené az Európai Parlament

A gazdák érdekeit védő jelentést fogadott el hétfőn az Európai Parlament. A képviselők helytelenítik, hogy csökkenő termelői árak mellett a fogyasztói árak folyamatosan nőnek, ezért fogyasztóbarát árfigyelő rendszert és egységesített szerződéseket szeretnének.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.

Kép: dinnye borítás felháborodás az alacsony árak miatt auchan áruház bebásárlóközpont Soroksár 2008 07 15 Fotó: Kállai Márton

A gazdákat védené az Európai Parlament
dinnye borítás felháborodás az alacsony árak miatt auchan áruház bebásárlóközpont Soroksár 2008 07 15 Fotó: Kállai Márton

Európa-szerte probléma az alacsony felvásárlási árak és a magas fogyasztói árak közt feszülő ellentét – értettek egyet hétfői ülésükön az európai parlamenti képviselők. A témáról és a hozzá kapcsolódó megoldási javaslatokról a francia José Bové készített jelentést, melyet az ülésen elfogadtak és továbbküldtek az Európai Bizottságnak. A jelentés hangsúlyozza, hogy az élelmiszerlánc kereskedelmi viszonyait folyamatosan figyelni kell, és ha szükséges, kiegyensúlyozni az olyan egyenlőtlenségeket, mint amilyen például a felvásárlók vagy a kereskedők túl magas haszna a lánc többi szereplőjéhez képest.

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint a képviselők kezdeményezték, hogy a nemrégiben elfogadott árfigyelő rendszert tegyék felhasználóbaráttá, és a jobb összehasonlíthatóság érdekében szélesítsék a megfigyelt termékek körét. Javasolták, hogy a visszaélések megelőzésére készüljenek standardizált, egységes szerződések, melyeket egyes ágazatokban akár kötelezővé is lehetne tenni, a felvásárlók számára pedig írjanak elő legfeljebb 30 napos fizetési határidőt. A képviselők kifejezetten kérték a Bizottságot, hogy azokban az országokban, ahol a legmagasabbak a termelői és a fogyasztói árak közti különbségek, az év végéig kövessék fokozott figyelemmel az élelmiszer-termékláncot, és jelentsenek a visszaélésekről az Európai Parlamentnek. Javasolták azt is, hogy az unió indítson figyelemfelhívó kampányt az élelmiszerek értékével, a pazarlással kapcsolatban.

Hogy a jelentésnek lesz-e érdemi következménye, az még kétséges. Az Európai Bizottság évek óta halogatja, hogy átláthatóvá tegye a haszon megoszlását az élelmiszerlánc szereplői közt, így ezúttal sem garantált a siker – véli Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja. A szocialista politikus lapunkhoz eljuttatott közleményében arról ír, hogy az egyenlőtlenségek felszámolásához a gazdáknak szövetkezni kellene, a Közös Agrárpolitikának pedig támogatni a szövetkezést. „A szövetkezetek nem a kommunizmus, de nem is az ördög találmányai. Nyugat-Európában bebizonyosodott, hogy ez az egyetlen túlélési esély a kis- és középméretű családi gazdaságoknak” – hangsúlyozta az ülésen a képviselő, aki maga is támogatja az átláthatóságra, az ellenőrzésre és a szerződéskötési kötelezettségre vonatkozó kezdeményezéseket.

Ezek is érdekelhetnek