Az Év Pincészete: Pannonhalmi Főapátság

A magyar borászatban élenjáró pincészetek munkájának elismerésére közel egy évtizede alapították meg az „Év Pincészete” vándordíjat. Ezt az idén a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el.

GazdanetPethes József2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
Az Év Pincészete: Pannonhalmi Főapátság

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza az „Év Pincészete” vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. 2010-ben az „Év Pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészete, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet érdemelt ki.
 

A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával kerül sor a saját ültetvényről származó szőlő feldolgozására. A pincészetben korszerű technológiát alkalmaznak, a a négyszintes feldolgozóépületben lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehér szőlő mustja a temperált korrózióálló acéltartályokkal felszerelt erjesztő-térbe kerül, a kék szőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok hordóban történő érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre. Mindezt a Pannonhalmára érkező turisták is megtekinthetik, természetesen a helyi borok kóstolásával egybekötve. Liptai Zsolt főborász elmondta, hogy több mint háromezer palack bort készítenek, ezek döntő többsége itthon talál vevőre, de céljuk a több mint 10 százaléknyi export bővítése is.
 

Ezek is érdekelhetnek