Bírságolni Romániában? Pontosan kit?

Hektáronként 50–60 eurós büntetéssel sújtaná a román agrártárca azokat a gazdákat, akik nem gondozzák és nem a parlagon hagyott földjeiket. Legalábbis egy készülő minisztériumi rendelet szerint. A helyzet azonban bonyolultabb, már csak azért is, mert nincs pontos ingatlan-nyilvántartás Romániában. Valeriu Tabara, a nemrég hivatalba lépett mezőgazdasági miniszter a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban erről is beszélt.

GazdanetV. Kolos2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Bírságolni Romániában? Pontosan kit?

Lássuk, mit mondott még a tárcavezető. Beszélt arról, hogy az általa vezetett intézmény felmérései szerint a megművelhető területek körülbelül 20 százaléka hever parlagon Romániában, tulajdonosaik száma pedig 400 ezer körüli lehet. Hozzátette azt is: a fő célja nem a bírságolás, hanem a termőföld helyes használata. Sokat lehetett olvasni erről a napokban.

És akkor nézzük meg, hogy miről nem olvashattunk. Arról, hogy miért nem bírságolhat teljesen jogszerűen a parlagon hagyásért egyelőre a román agrárminisztérium. Az ok egyszerű: Romániának a nagyobbik részéről nem létezik kataszteri nyilvántartás. Ha pedig nem tudni, hogy egy bizonyos terület éppen kinek a birtokában van, akkor igen nehéz bírságolni.

Részletesebben: míg Erdélyben és a Bánságban még a monarchia idejéből megmaradt a kataszter intézménye, addig a Kárpátokon kívül nem igazán létezett, mi több, még ma sem működik. Ugyan a rómaiak anno elrendelték a birodalmuk felmérését, geometriai felmérését, de a munka Traianus császár idején befejeződött – talán még Dácia meghódítása előtt… S bár 1938-ban egy törvényerejű rendelet Románia teljes területére a kataszteren alapuló telekkönyvi rendszer létrehozását írta elő, az soha nem valósult meg. Értsük úgy: mai napig sem. És az meg az hogy nézne ki, hogy a jogszabályt az ország egyik felében alkalmaznák, a másikban pedig nem?

Ha a sietős újságírók lefordíttatnák maguknak a mintegy tízoldalas interjú szövegét, tudnák, hogy maga a miniszter is elmondta: minden a katasztertől függ. (Mondott egyébként még számos érdekes dolgot…) Valeriu Tabara mégiscsak egy miniszter, az agrártárca vezetője, ráadásul éppen abban az időben, amikor az országa – pontosabban a honfitársa – tölti be az uniós agrárbiztosi tisztséget. A Mediafax hírügynökség pedig még véletlenül sem engedhetné meg magának, hogy a miniszter által ki nem mondott dolgokat tegyen közzé.

A mindenholi magyar nyelvű média pedig csámcsog egy félinformáción, s festi szorgalmasan és két kézzel a falra a parlagi bírságot, szomorítja az erdélyi-bánsági rokont/ismerőst/pere- s egyéb puttyot, miközben Románia kétharmadáról nem lehet tudni, legalábbis pontosan nem, hogy kinek is van a birtokában. Az országos kataszter a tervek szerint 2020-ra készül el, holmi 950 millió euróból; na akkor majd lehet bírságolni. Esetleg később? Nem kizárt. Arra pedig, hogy korábban elkészülne a „nagy könyv”, gondoljunk erős kétkedéssel.

Ezek is érdekelhetnek