Elkeserítő: százból nyolcvan magyar csak az árral foglalkozik!

Úgy tűnik, még nagyon sokat kell dolgozni a hazai termékek vásárlására buzdító mozgalmaknak, ugyanis a vásárlókat legkevésbé sem érdekli, hogy milyen nációbeli árut vesz le a boltok polcairól. Az sem számít, hogy mennyire környezetbarát a termék - derül ki a Kirakat.hu és az Ipsos felméréséből.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.

Kép: Kecskemét, 2008. december 12. Tesco, karácsonyi bevásárlás, hipermárket. Fotó: Ujvári Sándor

Elkeserítő: százból nyolcvan magyar csak az árral foglalkozik!
Kecskemét, 2008. december 12. Tesco, karácsonyi bevásárlás, hipermárket. Fotó: Ujvári Sándor

Egy év alatt 14 százalékkal 46 százalékra csökkent a magyar termékeket tudatosan kereső vásárlók aránya, s ezzel párhuzamosan kiderült, hogy nőtt a tudatosság – melyet leginkább az ár motivál -, s kevésbé ragaszkodunk elveinkhez, etikai ítéleteinkhez a megvásárolandó áru kiválasztása során.

A lényeg tehát az ár, pontosabban az olcsóság, és csak nagyon messze, utána következik a termék kiválasztásában, hogy magyar cég állította-e elő, vagy sem. Százból nyolcvanan választunk így. Sőt, a magyarságtudatunkra jellemző, hogy inkább azért választjuk a magyar terméket, mert azt hisszük, hogy jobb a minősége, mint a külföldié, de nem azért, mert azzal hazai munkahelyet teremtünk, vagy egyáltalán, „csak” azért, mert magyar.

Az Ipsos tavalyi elemzése szerint a lakosság mindenekelőtt az élelmiszerek esetében favorizálja a magyar árut - ezen belül leginkább a hús- és hentesáruknál, a tejeknél és tejtermékeknél, valamint a zöldség- és gyümölcsféléknél előny a hazai eredet.

Ezek is érdekelhetnek