Ennyibe kerülnek a pálinkafőző kisüstök!

Hétfőtől, szeptember 27-től úgymond szabad a pálinkafőzés. Akár otthon is lecsepegtethetünk 86 liter, 50 százalékos alkoholtartalmú italt, de csak a család fogyasztására és csak a saját cefrénk lepárlását végezhetjük. Szabad a pálya, a kérdés most már csak az, hogy miben pároljuk le a gyümölcs, szőlő alapanyagot? Erre kerestük a választ.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 23. csütörtök2010. 09. 23.
Ennyibe kerülnek a pálinkafőző kisüstök!

Hétfőtől szabadon párolhatja mindenki otthonában a saját gyümölcsből, törkölyből, netán borból készült pálinkát. Pontosabban párlatot, mert a pálinka elnevezést erre a termék – hivatalosan – nem szabad használni. De talán ez lesz a legkisebb gondunk, mikor párlatkészítésre adjuk a fejünket.

De hol is vásárolható kisüst, avagy lepárló készülék, A következő időszakban szinte biztosak lehetünk, hogy számos vállalkozás kezd bele a kisüst itthoni gyártásába és forgalmazásába. Mi ráakadtunk egyre. A hazaipálinka.hu Kft. ügyvezetőjét, Garaguly Lászlót a párlat készítés részleteiről, a berendezések használatáról és a készülékekről kérdeztük.

- A lényeg az, hogy mindenki főzhet otthon, ha csak saját fogyasztásra szánja és háztartásonként nem több az 50százalékos párlat, mint évi 86 liter, akkor nem kell bejelenteni sem a tevékenységet, sem a lepárló berendezést az adóhatóságnál. Ugyanakkor csak saját alapanyagot dolgozhatunk fel, tehát a szomszéd cefréjét nem főzhetjük ki! – hívja fel a figyelmet a szakember. Egy korlát még akad, ez pedig a lepárló űrtartalma: legfeljebb 100 liter lehet a főzőüst térfogata.

De foglalkozzunk végre a lényeggel, miként is kell párlatot készíteni?

 


- A legfontosabb dolog a tisztaság - felelte kérdésünkre Garaguly László -, s ezt be kell tartani a cefrekészítésnél éppúgy, mint a főzésnél! Amennyiben új készüléket veszünk, azt tiszta vízzel kell kifőzni, míg teljesen tiszta, szagtalan víz nem csöpög a készülékből. Ezt követően lehet csak a cefréből, borból párlatot főzni. Ennek is vannak szabályai, melyek közül fontos a hőmérséklet. Az etanol ugyanis 75-82 fokos hőnél párolog.

Ha magasabb a hő, akkor a vízgőz is elindul, s híg lesz a párlat. Figyelni kell a „rézelejére”, vagyis a főzés elején kicsöpögő folyadékra, az ugyanis káros anyagokat tartalmaz, mely egyrészt mérgező, másrészt bűn rossz ízű, mellyel az egész párlat tönkre tehető. Ezt a zavaros, sárgás, bűzös részt egyszerűen ki kell önteni! Ez 25 liter cefrénél nagyjából az első 100 millilitert jelenti. Ez után kezd csak csepegni az igazi ital, s a végén pedig már a hígabb frakció. Azt csak kóstolgatással – netán alkohol fokolóval - lehet eldönteni, hogy mikor kell abbahagyni a párlat gyűjtését. A közép párlatot követő részt azonban felhasználhatjuk a következő cefre lepárlásakor, vagyis hozzátehetjük a következő adaghoz, hiszen az utópárlat is tartalmaz még alkoholt, amit ily módon kinyerhetünk.

A piacon 5 és 100 liter közötti űrtartalmú készülékeket forgalmaznak leginkább az interneten és a gazdaboltokat ellátva. Ezek mind kézműves, vörösrézből készült hőmérővel felszerelt termékek. A legegyszerűbb típushoz külső hőforrásra van szükséges, ami lehet villany, vagy gáz. Vannak aromatornyos főzők. Ennek lényege, hogy a toronyban el lehet helyezni aszalt gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket. Ezzel a párlat zamatokban, illatanyagokban gazdagodik. Ráadásul 70-80 százalék alkoholtartalmú lesz a párlatunk már az első főzésnél is. Így házilag nemcsak különleges aromás – borókabogyó, fűszernövény - italokat, hanem saját felhasználásra illóolajokat – például levendula, fenyő – is készíthetünk, melyet fürdővízben, inhalációra, légfrissítésre is használhatunk.

Forgalmaznak még vízfürdős lepárlót is, ebben egészen biztos, hogy nem ég oda az edény aljához a sűrűbb cefre. S hogy megéri-e otthon főzni? A számok azt mutatják, hogy igen, ugyanis ma 50 liter pálinka bérfőzetése évente nagyjából 70 ezer forintba kerül. Ennyi pénzért árulja az egyszerűbb kivitelű 20 literes berendezést a fent említett cég, vagyis nagyjából egy év alatt bejöhet az ára. (Az 5 literes 40 ezerbe, egy 40 literes már 120 ezerbe kerül.)

Lepárló naptár, avagy mit mikor főzünk?
Június-július: a bogyós gyümölcsök hónapja: meggy, cseresznye ribizli, eper, málna, egres
Július: fűszernövények hónapja: levendula, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, bodza, kamilla, majoránna, zsálya
Augusztus: csonthéjas gyümölcsök hónapja: szilva, ringló, őszibarack, sárgabarack, utóérő cseresznye, zöld dió, mandula, esetleg dinnyék, füge
Szeptember: a bor hónapja, borpárlatok készítése
Október: magházas gyümölcsök és az erdő gyümölcseinek hava: körte, alma, birs, kökény, boróka, csipkebogyó
November: gyökerek hónapja: pitypang, encián, torma
December: fűszerek hónapja: fahéj, ánizs, szegfűszeg
Január: citrusok hava: narancs, mandarin
februártól májusig pedig pihenünk és csak iszogatjuk, élvezzük a házilag készült nedűket.

(fotó: Bánáti Balázs)

Ezek is érdekelhetnek