Mi lesz a dohánytermelőkkel?

Holnap tárgyalnak Brüsszelben a dohánytermékek adalékanyagairól szóló szabálytervezetről. Ha a szabályozás a jelenlegi formában lép életbe, világszerte több millió dohánytermelő nézhet új állás után. Itthon is tízezreket érint a korlátozás.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 16. csütörtök2010. 09. 16.
Mi lesz a dohánytermelőkkel?

Holnap, szeptember 17-én tárgyal az Európai Unió arról a szabálytervezetről, melyet az Egészségügyi Világszervezet, a WHO készített el a dohánytermékekkel kapcsolatban. A Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezmény célja, hogy a dohányzást kevésbé vonzóvá tegye, és ezt olyan eszközökkel szeretné elérni, mint a dohánykeverés és az összes, dohánytermékekben használt adalékanyag betiltása. A szabályozás novemberre születik meg, és végső formájában az is szerepet játszhat, hogy Brüsszel hogyan foglal állást a tervezettel kapcsolatban.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy szakmai körökben viták zajlanak a szabálytervezet tudományos megalapozottságáról. A szövetség szerint a tilalom a nemzetközi tapasztalatok alapján nem csökkentené a dohányzás mértékét, ugyanakkor felpörgetné a feketekereskedelmet, hisz a régi, megszokott ízeket, amikhez a dohányosok ragaszkodnak, csupán ezeken a csatornákon keresztül lehetne továbbra is beszerezni az unió határain kívülről.

Ugyanilyen fontos problémának tartja a MADOSZ azt, hogy világszerte több millió, de Magyarországon is tízezer, dohánytermesztéssel foglalkozó család megélhetése kerülhet veszélybe. Azokat a rosszabb minőségű, csak kevert dohányként eladható növényeket ugyanis, amikkel hazánkban a dohánytermesztők nagy része foglalkozik, többé nem lehetne eladni a hivatalos csatornákon keresztül. Ez komoly szociális és gazdasági problémákat vet fel, melyekre megoldást kell találni. „Ha egy térségben megszűnik a húzó iparág, akkor kötelességünk új, hasonlóan biztonságos megélhetési lehetőséget biztosítanunk helyette. El kell készítenünk annak a tranzitfolyamatnak a modellezését, amellyel a térség át tud állni más termelési célra, folyamatra” – idézi a MADOSZ sajtóközleménye Dr. Köpeczi-Bócz Tamást, a társadalmi felzárkózásért felelős megbízott helyettes államtitkárt.

A szövetség úgy véli, elsősorban az jelentene megoldást, ha a magyar kormány ragaszkodna ahhoz a júniusi álláspontjához, mely szerint elutasítják a WHO jelenlegi szabálytervezetét. A MADOSZ a Nemzetközi Dohánytermelők Szövetségével összhangban abban bízik, hogy a WHO-nak sikerül 2010 novemberére olyan szabályozást alkotnia, ami tudományos érveken alapul, hozzájárul a feketekereskedelem csökkentéséhez és megóvja a hátrányos helyzetű emberek millióinak megélhetését is.

Ezek is érdekelhetnek