Putyin miatt forrong Chicago

Oroszország 2011 őszéig fenntarthatja a gabona exporttilalmat -erről Putyin miniszterelnök beszélt legutóbb. A hírre azonnal reagáltak a tőzsdék, emelkedett a búza ára. Eredetileg csak az év végéig rendelt el Moszkva kiviteli stopot.

Gazdanet2010. 09. 03. péntek2010. 09. 03.

Kép: 11 November 2002 Meeting between the NATO Secretary General, Lord Robertson and the President of the Russian Federation, Vladimir Putin in the Hotel Hilton, Brussels. President Putin during the Press Point.

Putyin miatt forrong Chicago
11 November 2002 Meeting between the NATO Secretary General, Lord Robertson and the President of the Russian Federation, Vladimir Putin in the Hotel Hilton, Brussels. President Putin during the Press Point.

Chicagóban emelkedett a búza jegyzése, a szakértők szerint pedig a termény további drágulását okozza az orosz miniszterelnöknek az a csütörtöki bejelentése, hogy a jövő évi termés betakarításáig meghosszabbítják az orosz gabonaexport tilalmát.

Oroszország augusztus 15-én léptetett hatályba tilalmat a gabona exportjára, miután idén az aszály miatt a tavalyi 97 millió tonnánál lényegesen csekélyebb, a derűlátó becslések szerint is legfeljebb 67 millió tonnás termés várható. Augusztus közepén azonban még úgy látszott, hogy a tilalmat már az év végén feloldhatják.

Ha Oroszország 2011 novemberéig fenntartja a kiviteli tilalmat, olyan nagy búzaexportálók nyernek majd ezen, mint az Egyesült Államok, az európai országok, Kanada, Ausztrália és Argentína. Tavaly Oroszország több mint 24 millió tonna gabonát exportált, de idén az sem biztos, hogy az új termés és a tartalékok együttesen elegendőek lesznek-e a belső szükséglet fedezésére. Ennek ellenére szakértők szerint csak csekély mennyiségű importra, mintegy 2-2,5 millió tonnára lesz szükség.

Ezzel egy időben Dmitrij Medvegyev orosz elnök elismerte, hogy eltűnt a boltokból a hajdinakása, s a történtek tisztázását, a spekulánsok megbüntetését követelte, s azt ígérte, Oroszországban nem lesz hiány sem húsból, sem tejből, sem cukorból. Az államfő az államtanács elnökségének a Szaratovban tartott, kihelyezett ülésén beszélt.

Medvegyev szerint spekulánsok állnak a mögött, hogy több élelmiszer eltűnt a boltokból vagy megdrágult, és követelte, hogy az ügyészség és a versenyhivatal gondoskodjon azoknak a megbüntetéséről, akik felverik az árakat és tisztességtelen haszonra tesznek szert, legyen szó bárkiről, feldolgozókról, vagy kereskedelmi szervezetekről.

Ezek is érdekelhetnek