Termőföld felé nyit az OTP

A már meglévő, mezőgazdasággal kapcsolatos hitelezését kívánja bővíteni 2011 első felében a legnagyobb hazai pénzintézet. Az OTP azt tervezi, hogy bővíti a termőfölddel kapcsolatos jelzáloghitelezést és új hiteltermékekkel is piacra lép, például tervezi, hogy a haszonbérleti jogot is elfogadja hitelfedezetként.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Termőföld felé nyit az OTP

Úgy döntött a legnagyobb hazai bank, hogy külön intézkedési és cselekvési tervet dolgoz ki az agrárgazdaság számára. Ennek keretében kiemelten akar foglalkozni az uniós támogatásokkal kapcsolatos beruházásokkal, segítve a gazdálkodók finanszírozhatóságát.

A bank elemző részlege megállapította, hogy a földtulajdonnal rendelkező családi gazdaságok, őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók termőföld jelzáloghitelből - melynek forrása jelzáloglevél - származó többletforrása jelentős forrást jelenthet gazdálkodásukban. Ezzel az egyes fejlesztési és támogatási előfinanszírozás jellegű hitelek - amelyeket jelenleg jórészt átmeneti finanszírozási problémák kezelésére vesznek igénybe - azok valós céljának megvalósítására fordíthatók. A tőkebevonás mértékének növelését leginkább a termőföld alapú jelzáloghitelezés szolgálhatja.

Mivel Magyarországon a haszonbérlet keretében művelt földek jelentős részarányt képviselnek, a bank egyúttal felkészül arra, hogy a haszonbérleti jogot fedezetként elfogadhatóvá tegye, amennyiben az az ingatlan-nyilvántartási rendszerben vagyoni értékű jogként bejegyezhető lesz. Az új finanszírozási formák a bank tervei szerint a jövő év első felében lesznek elérhetőek az ügyfelek számára.

Ezek is érdekelhetnek