Törvénytelen mezőőrök!

Érvényes engedély nélkül tevékenykedik Magyarországon a mezőőri szolgálat legtöbb tagja szeptember eleje óta, erről azonban sem az érintett személyek, sem az őket foglalkoztató önkormányzatok nem kaptak tájékoztatást, ezzel a mezőőrök fizetése is veszélybe került.

Gazdanet2010. 09. 23. csütörtök2010. 09. 23.

Kép: Zöldkommandó Eger külterületén, illegális szemétlerakókat keresnek, hulladék közterületfelügyelet 2010.06.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Törvénytelen mezőőrök!
Zöldkommandó Eger külterületén, illegális szemétlerakókat keresnek, hulladék közterületfelügyelet 2010.06.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Érvényes engedély nélkül tevékenykedik Magyarországon a mezőőri szolgálat legtöbb tagja szeptember eleje óta, erről azonban sem az érintett személyek, sem az őket foglalkoztató önkormányzatok nem kaptak tájékoztatást - írta a Népszava. Ezzel a mezőőrök fizetése is veszélybe került, hiszen pénzük felét a helyhatóság, másik felét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állja. Utóbbi viszont csak a vizsgázott, igazolvánnyal rendelkező mezőőrök után fizet, most pedig éppen ezzel vannak gondok.

A lap szerint a kormányváltást követő elbocsátási hullám miatti közigazgatási káosznak tudható be, hogy ma a mezőőri szolgálat törvénytelenül működik. Egy tavaly augusztusi, a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló rendelet módosításáról a földművelési minisztérium által kibocsátott jogszabály ugyanis kimondja: az érintetteknek évenként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által szervezett továbbképzésen részt kell venniük.

Ugyanennek a rendeletnek egy másik szakasza pedig úgy szól: e rendelet 2009. szeptember 1-jén lép hatályba. A 2009. augusztus 31-én hatályos rendelet szerint kiadott mezőőri és hegyőri szolgálati igazolványok 2010. szeptember 1-jén hatályukat vesztik. A lap körkérdésére adott válaszok azt bizonyítják, sem a tanfolyam, sem a vizsga megszervezéséről nem intézkedtek.

Ezek is érdekelhetnek