Ügyész vizsgálja a 800 milliós csalást!

A megyei ügyészségre került az utóbbi idők egyik legdurvább gabonacsalása. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a nyomozást egy 800 milliós ügyben.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 15. szerda2010. 09. 15.
Ügyész vizsgálja a 800 milliós csalást!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban fejezett be egy különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás, sikkasztás, hitelezési csalás és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást – olvasható abban a közleményben, melyben a Szabad Föld Online-t is tájékoztatta a rendőrség.
A nyomozás megállapításai szerint egy mélykúti gabonatermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetője 2008-2009. években, háromezer tonna gabona vonatkozásában kötött közraktári szerződést. A közraktár felé tett nyilatkozata szerint a gabona a tulajdonában van, és az per, teher és igénymentes. Nem így volt.

A közraktár által kiállított közraktárjegyek fedezete mellett hitelt vett fel. A vállalkozó ezen időszakban ugyanezt a gabona mennyiséget további két másik közraktárnál is az elsőhöz hasonló módon közraktároztatta, majd a kiállított közraktárjegyek fedezete mellett a cége hitelkeretét megnövelte. Összességében egy kiskunhalasi bankfiókban a fentiek szerint valós fedezet nélküli közraktárjegyek segítségével 800 millió forint összegű hitelkeretet szerzett, melyből 400 millió forintot fel is használt. A felhasznált hitelt nem fizette meg a bank részére.

A nyomozóhatóság megállapította, hogy a mélykúti vállalkozó nem csak a saját cége által termelt gabonát közraktároztatta, hanem környékbeli gazdák által a részére bértárolásra átadott gabonával is hasonló módon járt el, annak ellenértékét a gazdáknak nem fizette meg. Több gazdától pedig vetőmag, illetve műtrágya vásárlás érdekében különböző nagyságú pénzeszközöket vett át, az árut azonban nem adta át.

A nyomozás feltárt egy másik esetet is, melyben 1500 tonna gabonát értékesített egy gazdasági társaságnak, aki az áru elszállításának megkezdését követően szerzett tudomást arról, hogy a mélykúti vállalkozó ezen árut közraktároztatta, ezért azt nem lehetett volna a közraktár engedélye nélkül elszállítani, illetve értékesíteni sem.

A bűncselekmények során kárt szenvedett egy pénzintézet (bank), két közraktár, két gazdasági társaság, valamint 18 magánszemély (őstermelő). A bűncselekmények összes elkövetési értéke meghaladja a félmilliárd forintot, a tényleges kár mintegy 300 millió. A nyomozóhatóság a keletkezett nyomozati iratokat vádemelésre javaslattal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek ezen a héten küldi meg.

Ezek is érdekelhetnek