Uniós támogatás: 49 ezer forint hektáronként

Hektáronként 49,1 ezer forint lehet az idei uniós terület alapú támogatás (SAPS) összege – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a bábolnai gazdanapok szakmai konferenciáján.

Gazdanet2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Uniós támogatás: 49 ezer forint hektáronként

Várhatóan 49,1 ezer forint lesz az idei uniós SAPS támogatás egy hektárra jutó összege – mondta a helyettes államtitkár. A tényleges támogatást a szeptember 30-i forint/euró árfolyam határozza majd meg – számolt be az agromonitor.hu. A 49,1 ezer forintos összeg 285 forintos euró mellett valósulhat meg. Így a gazdálkodók jóval több terület alapú támogatást kaphatnának a tavalyi hektáronkénti 42,9 ezer forintnál. A növekedés részben az árfolyamkülönbségből, részben a csatlakozási megállapodásban rögzített évenkénti automatikus támogatásbővülésből adódik majd.

A VM a természeti csapások miatt még korábban kezdeményezte az Európai Bizottságnál (EB), hogy az idei terület alapú támogatások kifizetésének egy részét előbbre hozhassa. Feldman Zsolt szerint a tárca most az EB jóváhagyását várja, hogy az előlegfizetést megkezdhesse. Ehhez a szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek