Amerika lenyúlta a mangalicát

Több ezer mangalicát tenyésztenek már az USA-ban és a húsa, zsírja egyre nagyobb elismerést szerez. A normál sertésnél négyszer drágábban értékesített állatokból készült ételek felkerültek a legnevesebb éttermek menükártyáira. A New York Times című amerikai lapot a Népszava idézte.

Gazdanet2010. 12. 31. péntek2010. 12. 31.

Kép: Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

Amerika lenyúlta a mangalicát
Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

A kihalás széléről visszahozott mangalica lehet a "következő nagy dolog" az Egyesült Államokban - írta kedden a New York Times című amerikai lap. A magyar sertéssel egyre több tenyésztő és kereskedő foglalkozik, és a mangalica felkerült több neves étterem étlapjára is. Szakértők elismerik, hogy a különleges zsírjáról ismert sertésnek még hosszú utat kell megtennie, mire széles körben ismert lesz.

Egyre több helyen férnek hozzá a disznóhúst szerető amerikaiak a magyar mangalicához, amely a "következő nagy dolog" lehet az Egyesült Államokban - írta a New York Times. A zsírjáról híres göndör szőrű sertés idén felkerült több neves amerikai étterem étlapjára. A többi közt a világ legjobb vendéglői között számon tartott San Franciscó-i French Laundry kezdett el mangalicahúsból készült ételeket kínálni, és több olasz étteremben is a mangalica zsírját használják fel a tészták elkészítéséhez - írta a New York Times.

Az amerikai lap által megkérdezett szakértők és állattenyésztők szerint a mangalicának egy "szűk, de jelentős, nagy profitot hozó réteget" sikerül majd kiszakítania a piacból. A Times megemlíti, hogy a mangalica tenyésztése jóval költségesebb az elterjedt fajtákénál, és feldolgozását is drágább módszerrel kell végezni. Így húsának ára a legolcsóbb sertésének négyszerese is lehet.
A legnagyobb amerikai mangalicatelepen kétezret tartanak az állatból. A Washington államban található telep három éve elsőként kezdett el mangalicával foglalkozni az Egyesült Államokban, és azóta már több tenyésztőnek is adtak el állatokat. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot hozott a telep, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett.

A mangalica előtt azonban még "nagyon hosszú út" áll - írta a lap. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, és ebben jelenleg nagyjából ötven mangalica van - közölte a New York Times.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek