Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szigorú ellenőrzéseket tartanak az Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal munkatársai a karácsonyi ünnepek előtt és alatt a halárusító-helyeken. Leginkább az állatkínzást ellenőrzik, avagy nem lehet túl zsúfolt medencékben tárolni az eladásra szánt pontyokat. Sem élve zacskóba zárni, s úgy értékesíteni. Vajon az élő halat zacskóban cipelő vevő is vét a törvény ellen? Probléma van bőven a szabályozással.
A kereskedők egy része nem tartja be a hatályos magyar jogszabályokat, és szabálytalan körülmények között forgalmazza az élő halat karácsonykor – írja a Szabad Föld online-hoz eljuttatott közleményében az agrártárca. A rendeleteket megszegve árusítják az élőhalat a legtöbb hazai áruházban is. Mind a nagyáruházakban, mind a kisebb árusítóknál túlzsúfolt tartályokban tárolják az élő halat, az állatok oxigénhiánytól szenvednek, és gyakran élve kerülnek a szatyorba.
A Vidékfejlesztési Minisztérium 32/1999-es rendelete értelmében élő halat csak megfelelő méretű tartályban, oxigénben gazdag vízben lehet tartani. Maximum 200 kilogrammnyi hal lehet 1000 liter vízben. Az étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben el kell kábítani.
A fokozott ellenőrzés érinti az összes halárusító-helyet. Az állatvédelmi hatóság szakemberei büntetésként több százezer forint bírságot is kiszabhatnak, ha állatkínzást tapasztalnak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu