Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A termelők és a kereskedők közti résben nehezen boldogulnak a húsfeldolgozók. Hogy veszteségeiket csökkentsék, exportálnának, de márciusban várhatóan az áraikat is meg fogják emelni.
Rájár a rúd a húsfeldolgozó ágazatra – állítja Kovács Lászlóra, a magyarországi piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójára hivatkozva az Agromonitor. A szektor egyik legfontosabb cégének vezetője szerint idén veszteséges évet fog zárni a teljes húsipar, mert az alapanyagárak növekedése mellett csökkent a kereslet. Amellett, hogy itthon 8-10 százalékkal kevesebb hús és hústermék fogyott, külföldön is kevesebbet vásároltak, a fogyasztásban pedig csökkent a sertéshús aránya. A feldolgozott hústermékekből is egyre inkább az olcsóbbak kerültek a vásárlók kosarába.
Élősertés-áron számolva a termelők 300 forint alatt veszteségesek, miközben a boltokban 260 forint körüli a hús ára – tette hozzá Kovács László. Ez a kettős prés a húsipar számára fenntarthatatlan, a kiutat az exportban látják, ez azonban a vezető szerint az állami bürokrácia és a magas adók miatt nehézkes. Ettől függetlenül idén nőtt a magyar húsipari kivitel, a január és augusztus közti időszakban a statisztikák szerint nem is kevéssel, 40 százalékkal.
Az ágazat másik lehetősége az áremelés, amire Kovács László szerint a jövő év elején biztosan sor fog kerülni. Mivel januárban és februárban a korábbi évek tapasztalatai szerint egyébként is nagyon visszaesik a kereslet, a 10 százalék körüli áremelés majd csak ez után, március környékén várható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu