A földek nem heverték ki a 150-180 milliárdos kárt

Január végére készülhet el az összesítés a 2010-es mezőgazdasági károkról. Az árvíz, belvíz és jég okozta veszteségek 150-180 milliárd forintra tehetők. A földek még mindig nem heverték ki a csapásokat.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 10. hétfő2011. 01. 10.

Kép: Csongr‡d, 2009. febru‡r 14. A Tisza Csongr‡dn‡l, v’zlŽpcsÎ. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A földek nem heverték ki a 150-180 milliárdos kárt
Csongr‡d, 2009. febru‡r 14. A Tisza Csongr‡dn‡l, v’zlŽpcsÎ. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a falugazdászok várhatóan a hónap végére fejezik be a 2010-es agrárkárok felmérését – tájékoztatta az MTI-t Czerván György agrárgazdasági államtitkár. Egyelőre úgy becsülik, az árvíz, a belvíz és a jég okozta károk tavaly 150-180 milliárd forinttal károsították meg a gazdálkodókat és az államot. Ezúttal ráadásul azt sem lehet mondani, hogy az év végére helyreállt volna a rend, így az sem várható, hogy 2011-ben minden a megszokott rendben haladhat.

Erre a legjobb példa, hogy az ország jelentős részét borítja most is belvíz, a víz alatt álló szántóföldek nagysága a legutóbbi adatok szerint meghaladja a 200 ezer hektárt. December közepén az enyhe idő megolvasztotta a befagyott belvizes felületeket, ezzel növelve a vízborította terület kiterjedését. Hasonló változás várható a jelenlegi olvadás eredményeképp, de akkor is, amikor a tavasz közeledével végleg felolvadnak ezek a jeges-vizes foltok.

Az is tavasszal derülhet csak ki, hogy a most még víz alatt álló őszi vetés mekkora károkat okozott, milyen munkálatokat kell és lehet majd elvégezni az érintett földeken. Az biztos, hogy búzából is, napraforgóból is maradt termés a víz alatt – az MTI szerint előbbiből 100 ezer, utóbbiból 50 ezer hektár. Arról nem is beszélve, hogy a kieső termés is károkat okozott a gazdáknak – és a terményeknek az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint nem csak a mennyiségével, de a minőségével is bőven akadtak gondok 2010-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek