A rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz év!

Tavaly 40 milliárdos veszteség érte a kertészeket, s az utóbbi évtizedekben sem tapasztalt szintre, 2 millió tonna alá esett az előállított zöldség, gyümölcs mennyisége. Az ágazatnak stratégiai fejlesztésre van szüksége, amely egyrészt 100-150 milliárd forintos fejlesztést, 100-150 ezer új munkahelyet jelent, másrészt az adószabályok átírásával a 30-50 százalékos feketegazdaság ágazati arányának jelentős csökkentését feltételezi.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 03. hétfő2011. 01. 03.

Kép: sajótér foglalkoztatási projekt támogatás képzés fóliasátor munka üvegház zöldség növénytermesztés falu Berzék kanna öntözés palánta víz paradicsom 2008 07 30 Fotó: Kállai Márton

A rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz év!
sajótér foglalkoztatási projekt támogatás képzés fóliasátor munka üvegház zöldség növénytermesztés falu Berzék kanna öntözés palánta víz paradicsom 2008 07 30 Fotó: Kállai Márton

Belátható időn belül mintegy egymillió tonnával kell növelni a zöldség- és gyümölcs-, valamint a gombaágazat termelését, ez stratégiai feladat - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek annak kapcsán hogy a szervezet elkészítette az ágazat stratégiai tervét.

Ennek legfőbb célja, hogy a kertészet ismét egymillió tonnával növelje termelését és elérje a 3,5-4 millió tonnát. A mélypontot eddig 1992 jelentette a 2,1 millió tonnájával, ezt azonban a tavalyi időjárási katasztrófák miatt „sikerült” megdönteni és 2 millió alá csökkent a zöldség, gyümölcs mennyisége. 200 milliárdról 160 milliárdra esett vissza az árbevétel.

Ugyanakkor a piac ennél jóval több magyar zöldséget igényel, ez jól látszik a megugrott importon. Ma már egy sor termékből csak úgy lehet kielégíteni a magyar igényeket, hogy külföldről hozzuk be azokat. Olyan, egyszerűen megtermelhető termékekre is igaz ez, mint például a saláta.

Pótolni kell az elmaradt fejlesztéseket - összességében 100-150 milliárd forint kell, ebben mintegy 50-60 milliárd forinttal szerepel az uniós támogatás. Ezzel lehet megtermelni az egymillió tonnányi új zöldséget, gyümölcsöt, miközben 100-150 ezer új munkahely jön létre. Mindez azonban csak akkor működhet, ha a kormány rendezi a vitatott adó- és járulékügyeket. Az áfát 5 százalékra kellene csökkenteni a mostani 25 százalékról, s ez egyszerre növelheti a fogyasztást és áshatja alá az ágazatban jellemző 30-50 százaléknyi feketepiac létjogosultságát.

A feketegazdaság száműzése adhat esélyt arra is, hogy nő a szervezett termelés és értékesítés aránya a mostani 20 százalékról az uniós átlagnak megfelelő 40 százalékra. Addig ugyanis egy sor termelő nem megy bele a szabályozott termelésbe, értékesítésbe, míg megteheti és megéri neki a neppereket, a feketegazdaságot, a feketekereskedelmet kiszolgálni.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek