Disznóságról értekeznek Brüsszelben

Miközben az Európai Unió agrárminiszterei mai, hétfői ülésükön többek között a dioxinügyről cserélnek eszmét, és a hazai megszólalók német áresésről, a piac összeomlásáról és arról beszélnek, hogy akár jól is jöhet a magyar sertéstenyésztésnek a botrány, addig a német sertéshús tőzsdén emelkedni kezdtek az árak, s úgy tűnik kezdik kiheverni a piaci sokkot.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 24. hétfő2011. 01. 24.
Disznóságról értekeznek Brüsszelben

Magyarország ugyan nem kapott hivatalos felszólítást, hogy vizsgálja felül szigorú intézkedését a német húsimportra vonatkozóan, de azért magunktól megtesszük azt. Legalábbis ez derül ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfői nyilatkozatából, miszerint azokat a passzusokat, melyek esetlegesen az uniós jogszabályokkal nem férnek össze, módosítani fogjuk.

Még a múlt hét közepén rendelte el ugyanis az országos főállatorvos a miniszter utasítására és egyetértésével, hogy február végéig minden közvetve, vagy közvetlenül Németországból származó sertéshúst és hústerméket tételesen be kell vizsgáltatnia – saját költségén – az élelmiszer-vállalkozónak, ha azt Magyarországon forgalomba akarja hozni, vagy fel akarja dolgozni. Ez visszamenőlegesen érvényes a 2010. november 12. után beérkezett tételekre is. Emellett mindenki köteles a behozatal előtt két nappal korábban azt jelezni a hatóságoknak. A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel - a német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján -, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.

Az intézkedést megelőzően szárnyra kaptak hírek, miszerint itthon gyanúsan olcsón lehet német import húshoz jutni. A döntésnek örült minden sertéstenyésztésben érdekelt szereplő, érdekképviselet. A húsiparosok viszont tiltakoztak, ugyanis ők érdekelt a könnyebb importban: a magyar vágóhidakon egynegyed részben import sertést, húst dolgoznak fel, mert nincs itthon elég disznó.

Ezért is furcsák azok a nyilatkozatok, miszerint a német piaci sokk – a dioxinbotrány miatt drasztikusan estek az árak, termelők mehetnek tönkre – után a magyar sertéstartók a német piacra szállítsanak sertést. Úgy tűnik, hogy a magyar igényeket képtelenek kielégíteni a termelők, nemhogy a német pici résbe betörjenek, nem beszélve, hogy olyan erős húspiaci érdekeltségű országokat kellene ehhez legyőzni, mint a dánt, a hollandot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek