Ebből még baj lehet: nem sikerült megállítani a betegséget!

Több mint ötszáz juhot, marhát és sertést pusztítanak el az állategészségügyi hatóságok Bulgária délkeleti részén, miután a térség egyik falujában az egyik legragályosabb betegséget, a száj- és körömfájás megbetegedéseket észleltek az állatállományban.

Gazdanet2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Ebből még baj lehet: nem sikerült megállítani a betegséget!

Az 1600 elvégzett tesztből 37 bizonyult pozitívnak a kórra a török határ közeli egyik faluban. A vizsgálatokat annak nyomán végezték el, hogy a körzetben lelőtt vaddisznónál kimutatták a betegséget – számolt be az MTI. A háziállatokat a kór terjedésének megakadályozására, elővigyázatosságból pusztítják el. Bulgária ugyanakkor a térségben már bezáratta az élőállat-piacokat, és öt délkeleti körzetben - így Várna és Burgasz környékén is - megtiltotta az élőállatok szállítását.

A bolgár mezőgazdasági minisztérium hangsúlyozta, hogy 12 éve először bukkan fel a kór Bulgáriában. A száj- és körömfájás erősen fertőző, a párosujjú patásokat fenyegető, vírus okozta betegség. A tenyésztett patások közül elsősorban a szarvasmarhát, a sertést, a juhot és a kecskét támadja meg, a páratlan ujjú patás lovat viszont nem. A vírus ritkán az embert is megfertőzheti - főként a 10 évesnél fiatalabb gyerekeket -, tünetei láz, hányás, szájsebek, hólyagos bőrkiütések. Emberek közötti fertőzés még nem fordult elő.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek