Kiborul a liszt, már ahol akad még!

Egy biztos, nem lesz hiány a kenyér a következő hónapokban. Az viszont már erősen kétséges, hogy elég lesz-e az őrölni való, illetve a liszt itthon.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 27. csütörtök2011. 01. 27.

Kép: Kecskemét, 2011. január 24. Pékség, liszt, Cseh-pékség kecskemét. Fotó: Ujvári Sándor

Kiborul a liszt, már ahol akad még!
Kecskemét, 2011. január 24. Pékség, liszt, Cseh-pékség kecskemét. Fotó: Ujvári Sándor

Riogató hírek kezdtek ismét szállingózni arról, hogy a pékek harmadával is drágíthatják a kenyeret. Akár megalapozott is lehet ez a lépés, hiszen a piacon már 70 ezer forintot kell fizetni egy tonna étkezési búzáért. Ugyanakkor száz forint körül van egy kiló nagy kiszerelésű liszt ára, mely egy éve 55-60 forint volt – ebből egy kiló kenyérhez 75 dekagramm kell, vagyis csak a liszt ára egy kiló kenyérben 75 forint. S akkor még hol van a munkabér, az energia, a szállítási költség, az adók és egyebek… Vagyis megalapozottnak tűnik a termelői igény, hogy a kilós fehér kenyérre vonatkozó 240–260 forint körüli árakat megemeljék februárban–márciusban a pékek. Hogy mennyivel, az már nem rajtuk, hanem a kereskedelmen múlik. Legutóbb tavaly év végén drágult a kenyér, körülbelül 10 százalékkal.

De mi is az igazi helyzet a búza, a liszt körül? Nem tudjuk megmondani pontosan, mert egyik szakmai szervezet sem tesz közzé egzakt számokat. Annyi biztos, hogy tavaly megtermett 3,7-3,8 millió tonna búza. Ennek nagyjából a fele lett olyan minőségű, hogy lisztet lehessen őrölni belőle. Az országnak 1,2 millió tonna kenyérbúzára van szüksége. A többi mehet a takarmányba, illetve külföldre. Arról hallani, hogy év végéig a tavalyi termésből nagyjából egymillió tonna búzát vittünk ki az 1,8 millió tonnára becsült exportalapból (amiben benne van a 2009-ről maradt néhány százezer tonnányi ókészlet is). Rendelkezésre áll tehát a hazai igényeken felül még 700-800 ezer tonna.

A gabonaiparosok most mégis azt mondják, hogy májusra elfogyhat a hazai búza és liszt. És igazuk is lehet, mert ha nagyon belehúznak a kereskedők, 300 ezer tonnát is képesek kiszállítani egy hónap alatt. Vagyis akár áprilisra is elfogyhat ez a bizonyos 800 ezer tonna. Ugyanakkor egyes malmoknak már most alig van búzája. Kevés volt tavaly aratáskor a pénzük, s a korábbi évektől eltérően a kormány nem indított célzott hitelprogramot, így nem tudtak készletezni. Míg nyáron 40 ezer forint volt egy tonna, most 70 ezret kell fizetniük. A világ tőzsdéin újabb áremelkedés indult a héten.

S hogy kinek van még búzája? Van néhány százezer tonna a növénytermesztőknél, de az igazi nagy tételek már mind gabonakereskedők kezében vannak. Az állam nem vásárolt fel gabonát tavaly – igaz, van az állami tartalékban is a hírek szerint néhány tízezer tonna. Az mindenesetre beszédes, hogy az agrártárca – részletekbe nem bocsátkozva – a minap leszögezte: nem kell búzaimporttól tartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek