Kormányon belüli vita a gabonahelyzetről

A mezőgazdasági miniszter sürgeti a kormányát, hogy engedélyezze a korlátozás nélküli gabonaexportot a 2011–2012-es idényben. Ukrajna október óta gátolja a kereskedelmet.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.

Kép: Cegléd, 2010. január 25. Pannonbúza a Dél- Pest megyei Agráripari ZRT.-nél. Fotó: Ujvári Sándor

Kormányon belüli vita a gabonahelyzetről
Cegléd, 2010. január 25. Pannonbúza a Dél- Pest megyei Agráripari ZRT.-nél. Fotó: Ujvári Sándor

Az ukrán agrárminiszter szerint ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a következő idényben ne legyenek korlátozások a gabonaexportban. Ezt a Reutersnek nyilatkozta. Kijev ugyanis tavaly októbere óta csak 4,2 millió tonnányi gabonára ad ki – elméletben – exportengedélyt, de azóta szinte áll a forgalom.

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajnában az aszály miatt tavaly csak 40 millió tonna gabona termett a 2009-es 46 millió tonna után. 2010 júliusa óta csak 5,5 millió tonna gabona ment ki, míg előtte 21,5 millió tonna.

Kijev – hasonlóan Moszkvához – így gátolta, gátolja meg, hogy belpiacán túl drasztikus legyen az élelmiszerek és takarmányok áremelkedése. Ugyanakkor a napokban jelentette be az ENSZ FAO szervezete, hogy felhívja a kormányok figyelmét, ne korlátozzák az exportot. A FAO ezzel a globális kereskedelmet szeretné élénkíteni, ezzel is letörvén a drasztikus árakat, illetve elkerülhetővé tenni egyes gabonaínségben szenvedő országokban az élelmiszerhiányt.

Az ENSZ szervezete szerint a kivitel csökkentése növeli az élelmiszerek világpiacán a bizonytalanságot, és még feljebb hajtja az árakat, miközben a belföldi piacokon nyomottá tesz azokat. Ha utóbbira nincs is példa és megkérdőjelezhető feltételezés, az viszont igaz, hogy egy hete minden csúcsot megdöntött a FAO által számolt élelmiszer-árindex, s emiatt világszerte éhséglázadásokra kell számítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek