Magyar méhek mentik meg Jamaicát?

A jamaicai kormány úgy döntött, hogy magyar méheket importál annak érdekében, hogy a helyi, erősen beltenyésztett méhpopulációt felfrissítse. Az ellenzék támadja a döntést, veszélyektől tart.

Gazdanet2011. 01. 05. szerda2011. 01. 05.
Magyar méhek mentik meg Jamaicát?

A jamaicai kormány kedden kénytelen volt védelmébe venni azt a döntés, hogy Magyarországról hozatott méhkirálynőkkel erősítsék a karib-tengeri ország méhpopulációját - írta kedden a Jamaica Observer című jamaicai lap, melyet a Független Hírügynökség idéz. A magyar méhek behozatalát egy nappal korábban támadta meg az ellenzéki párt egykori mezőgazdasági minisztere, aki szerint a Magyarországról behozott méhek veszélyt jelentenek a helyi méhpopulációra.

Roger Clarke szerint a mezőgazdasági minisztériumnak „komoly és részletes egyeztetést” kellett volna tartani minden érintettel, mielőtt meghozta a döntést a magyar méhkirálynők behozataláról. Az ellenzéki politikus szerint a behozott méhek elpusztíthatják a helyi populációt. Az egykori jamaicai mezőgazdasági miniszter szerint már csak a méheket az egész világon pusztító betegség is elég ahhoz, hogy óvakodjanak külföldi méhkirálynők behozatalától.

A jamaicai mezőgazdasági minisztérium szerint azonban szükség van a Magyarországról érkező méhkirálynőkre, a helyi méhpopuláció génkészletének javítására. Reginald Peddie, a minisztérium egyik kutatóintézetének méhekkel foglalkozó szakértője elmondta: mindössze tíz méhkirálynőt importálnak Magyarországról. Peddie közölte az Observerrel, hogy a kiadott engedély atkamentes, a megfelelő tanúsítványokkal ellátott méhkirálynők behozatalára szól. A szakértő elmondása szerint negyven éve nem frissítették új vérvonallal a helyi méhpopulációt, amelyet egyebek mellett a beltenyészet gyengített.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek