Veszélyes vírus jelent meg Bulgáriában!

Karanténkártevő, a száj- és körömfájást okozó kórokozó jelent meg Bulgáriában. Ezért leállították a marhakereskedést az ország Burgasz megyéjében. Az ország délkeleti részén egy száj- és körömfájással fertőzött vaddisznót találtak december 30-án.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 06. csütörtök2011. 01. 06.
Veszélyes vírus jelent meg Bulgáriában!

Bulgária délkeleti részén egy száj- és körömfájással fertőzött vaddisznót találtak december 30-án. A bolgár minisztérium bejelentette: megtiltja az élő szarvasmarha kereskedését Burgasz megyében, ahol a fertőzött állatot találták, továbbá háziállatok kivizsgálását rendelte el két szomszédos megyében, Haszkovoban és Jambolban is.

Ez az első ilyen eset az elmúlt 12 évben, s a fertőzött állat vélhetően Törökországból érkezett Bulgáriába. A betegséget általában a párosujjú patások, így a szarvasmarhák, sertések, juhok és kecskék kaphatják el, ritkán más állat és az ember is fertőződhet az igen fertőzőképes vírussal.

A vírus és a betegség igen veszélyes emiatt, egész állományokat szoktak kiirtani, hogy megakadályozzák terjedését. A betegség tünetei jellemzőek: a száj környékén és a szájban, illetve a körmök környékén kelések, hólyagok, majd nyílt sebek jelennek meg. A vírus 2-12 napos lappangási idő után okoz megbetegedést az állatokban, mely magas lázzal kezdődik, de csak ritka esetben végződik halállal. Gazdasági károkozása mégis olyan jelentős, hogy az egész világon védekeznek ellene. Hiába épülne fel az állat 2-3 hét alatt, a fertőzött egyedeket mégis elpusztítják, hogy ne terjeszthessék a kórokozót tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek