Palackba zárt királyunk

Megsokszorozta pezsgőgyártását az izsáki Royalsekt Zrt. A magyar tulajdonú cég indult egy nemzetközi versenyen és ezüstéremmel tért haza. De egy különleges rekordot is felállított.

GazdanetBorzák Tibor2011. 02. 21. hétfő2011. 02. 21.

Kép: Izsak, 2011. február 01. Royalsekt pezsgőgyár. Fotó: Ujvári Sándor

Palackba zárt királyunk
Izsak, 2011. február 01. Royalsekt pezsgőgyár. Fotó: Ujvári Sándor

Nem is találhattak volna Szent Istvánnál jobb nevet az izsáki pezsgőnek. Államalapítónkról az egész világon tudnak, itthon pedig végre nemcsak augusztus 20. táján emlékezhetünk meg róla, hanem az év utolsó napjaiban is.

– A jelenlegi menedzsment két éve vette át a céget – tudjuk meg Ungor Eriktől, az izsáki Royalsekt Zrt. kereskedelmi igazgatójától. – Nem szeretnék a múlttal, a privatizáció utáni viszontagságokkal foglalkozni, annyit azért érdemes megjegyezni, hogy 2008-ban hétszázezer palack pezsgő került ki a gyártósorról, tavaly pedig ennek hatszorosa.
A gyökeres változáshoz újra kellett építkezni. Alapot a térség védett hungarikuma, az Arany Sárfehér nevű régi magyar szőlőfajta adta. Tetézi Lajos helytörténésztől tudjuk: szőlővel először az 1700-as évek közepétől foglalkoznak, a talán francia eredetű Sárfehér a XIX. század közepén tűnt fel. A Sárfehérre nagyon büszkék az izsákiak, ennek jegyében őszi fesztivált szerveznek évek óta. De nem minden van rendben: a hatvanas években közel kétezer hektáron termesztettek Sárfehért, ma ezer hektáron sem. Évek óta csökken a szőlőterület az országban, mivel az Európai Unió hektáronként egymillió forintos támogatással ösztönzi a gazdákat a szőlőtőkék kivágására.

 

Kanyarodjunk vissza a pincészethez, ahol továbbra is számítanak az izsáki szőlősgazdák szőlőjére. Az új tulajdonosok fejlesztéseknek köszönhetően Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb pezsgőgyáráról beszélhetünk, ahol borokat és üdítőitalokat is palackoznak.

– Vettünk egy mély levegőt és beneveztünk a nemzetközi habzóbor- és pezsgőversenyre, melyet nyolcadik alkalommal rendeztek meg Dijonban – meséli Ungor Erik. – Öt mintát küldtünk ki, két bronz-, egy ezüstérem és több közönségdíj lett a jutalmunk. Erre mondják: bátraké a szerencse!

Franciaországban jeleskedni nagy fegyvertény. Huszonnégy ország ötszáznál is több „versenyzője” közül egy száztagú nemzetközi zsűri repítette az európai élmezőnybe a Szent István pezsgőcsalád édes változatát, amely muskotályos szőlőből készül. A siker hallatán idehaza is pillanatok alatt felfokozódott az érdeklődés, exkluzív, keresett termék lett. Sőt rekordot is felállítottak: Mága Zoltán hegedűművész budapesti, sportarénabeli újévi koncertjén ezzel koccintott a tizenkétezres közönség. Remélhetőleg bekerülnek vele a Guinness-rekordok sorába.
Palackba „zárt” Szent István királyunk külföldre is kacsingat, a csehek és a vietnamiak már törzsvevőnek számítanak. Idehaza pedig egyre több fesztiválon, rendezvényen tűnik fel a gyöngyöző nedű.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek