Elzárják-e a termálcsapot?

Kéthektáros, termálvízzel fűtött üvegházat adtak át Szentesen, az Árpád Agrár Zrt. telephelyén. A megtérülés ideje nyolc és fél év – a jelenlegi szabályok alapján azonban 2014-ben el kellene zárni a fűtést biztosító termál-kutakat.

GazdanetTanács Gábor2011. 03. 04. péntek2011. 03. 04.

Kép: Szentes, 2008. március 07. Paprikatermesztés az Árpád- Agrár Zrt. Szent László kertészetében. Mezőgazdaság, kertészet, üvegház. Fotó: Ujvári Sándor

Elzárják-e a termálcsapot?
Szentes, 2008. március 07. Paprikatermesztés az Árpád- Agrár Zrt. Szent László kertészetében. Mezőgazdaság, kertészet, üvegház. Fotó: Ujvári Sándor

Harminc év után először nyílt lehetőségünk, hogy új üvegházat építsünk, nem hagyhattuk ki még akkor sem, ha a körülmények nem voltak éppen ideálisak – mondta a Szabad Földnek Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogyan mertek belevágni ilyen mértékű fejlesztésbe. A múlt hét szerdán átadott kéthektáros, paradicsomtermelő üvegház hatszázmilliós árának nagyobb részét 2008-ban EMVA-pályázaton nyerték ugyan, de még így is nehéz volt a beruházást tető alá hozni – az előfinanszírozáshoz és az önerőhöz szükséges hitelek előteremtése éppen a válság legrosszabb időszakára esett. Három EMVA-s beruházást készül még átadni az Árpád Agrár Zrt. a közeljövőben: ezek közül kettő szintén termálvízfüggő, vagyis a működése csak 2014-ig biztosított – a jelenlegi szabályok szerint addig kell ugyanis megoldani a termálvíz visszatáplálását.

Csikai évek óta próbálja meggyőzni a mindenkori környezetvédelmi vezetést, hogy a szentesi kertészek által használt termálvíz felszíni elvezetése nem veszélyezteti a környezetet, a gazdaságos visszasajtolásra – legalábbis a szentesi homokkőben – nincsen lehetőség. Ráadásul a kötelező visszatáplálást ellenzők szerint az uniós szabályt, amely alapján őket megfosztanák az olcsó fűtés lehetőségétől, félrefordították: az eredeti csak azt mondja, hogy a hatóság engedélyezheti a visszasajtolást, míg a magyar szabályozás kötelezővé teszi. Az elnök-vezérigazgató korábban agrárkamarai elnökként is mindent megtett azért, hogy megőrizhessék legnagyobb – mondhatni egyetlen – előnyüket az uniós versenytársakkal szemben, a végeredmény mégis egy felemás törvény lett, amely 2014-ig adott határidőt a meglévő termál-kutak tulajdonosainak, hogy megoldják a használt víz visszasajtolását. (folytatás!)

 

Az üvegházat Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár adta át, aki a kormánynak a területet érintő intézkedéseiről is beszámolt. Egyetértett Csikaival abban, hogy nagyszámú munkahely létrehozása vidéken csak a kertészetekben lehetséges – ugyanakkor forráshiány miatt az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését nem tudják bevezetni. Holott ez kellene a tisztán működő cégek, illetve a termelői értékesítési szervezetek (tész-ek) versenyképességének biztosításához, amelyeket nem csak a kiskereskedelem és az uniós versenytársak szorongatnak, de a huszonöt százalékos áfát megspóroló, kiterjedt feketepiac is.

Nyilvánvaló volt a szentesiek igyekezete, hogy Czervánt meggyőzzék: az általánosan kötelező visszasajtolás Magyarország egyik fő versenyelőnyének számító termálvíz felhasználását megdrágítja anélkül, hogy azt uniós szabály előírná vagy ez környezetvédelmi szempontból indokolt lenne. Az államtitkár annyit mondott, hogy a közeljövőben a szakértői tanácskozás témája lesz a kérdés. A szentesi Árpád Agrár Zrt.-nél az idén megkezdik egy második, hétszázmilliós palántanevelő üvegház megépítését.

 

Ezek is érdekelhetnek