Hitelt, de mire?

Az agrárkormányzat az általános spórolás miatt képtelen bármiféle támogatást nyújtani a már meglévőkön felül a sertés- és baromfitenyésztők számára. Hitelt viszont biztosít nekik, kérdés, ki tudja, ki meri majd felvenni.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 07. hétfő2011. 03. 07.
Hitelt, de mire?

Támogatás helyett hitel. Megszokhattuk már, az utóbbi évtizedben alig akadt kivétel, hogy az aktuális agrárkormányzatok közvetlen támogatással segítsenek válságban lévő mezőgazdasági ágazatokon. Most sincs másként: a vidékfejlesztési tárcát gúzsba kötik az uniós szabályok, másrészt a pénztelenség. A VM megtette, amit tudott, hitelkeretet hozatott létre a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB). Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár a minap bejelentette, hogy várhatóan áprilistól lehet majd igényelni kölcsönt az MFB 15 milliárdos Agrárforgóeszköz hitelprogram bevezetéséhez. A hitel szabadon felhasználható és főként az állattenyésztőknek szánják. Egy gazdaság 1-50 millió forintot vehet fel 3 éves futamidővel.

Már januártól fut a tavalyi időjárási károk miatt veszteséget szenvedett gazdálkodók segítésére szánt Vis Maior Forgóeszköz hitelprogram. Most a korábbi 6 milliárdos keretet 11 milliárdra növelték. Ilyen és ehhez hasonló programok már léteztek az utóbbi 5-6 évben.

Gazdálkodói szervezetek örülnek a hitelforrásnak. Ugyanakkor attól félnek, hogy sok gazdálkodó képtelen lesz élni a lehetőséggel, ugyanis nem tudnak fedezetet biztosítani a hitelekhez. A korábbi években felvett kölcsöneik miatt ugyanis nincs erre használható vagyontárgyuk, ingatlanuk.

Az állattenyésztők közül kiemelt támogatást kapnak a tehenészetek. A már évek óta létező állatjóléti támogatási programot átalakította a minisztérium, s most májustól 5 évig évente 9 milliárd forintnyi támogatás vehetnek fel a tehenészetek állatonként és évente 33-35 ezer forintot. A vonatkozó támogatási kérelmeket 2011. április 1-30. között lehet majd benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). (További részletek a pénteken megjelenő Szabad Föld hetilapban.)

Ezek is érdekelhetnek