Maradnak a jó terményárak

Nehéz évet tudhat maga mögött a magyar mezőgazdaság, de a tavalyi kedvezőtlen időjárás az idén is érezteti majd hatását a növényvédelemben. Erre figyelmeztették a gazdálkodókat a Syngenta szezonnyitó tanácskozásán, Székesfehérváron.

GazdanetPethes József2011. 03. 21. hétfő2011. 03. 21.

Kép: Buza, aratas, mezogazdasag 2005.07.19. foto: Nemeth Andras Peter

Maradnak a jó terményárak
Buza, aratas, mezogazdasag 2005.07.19. foto: Nemeth Andras Peter

A szakemberek szerint az emelkedő terményárak miatt az idén várhatóan nő a kukorica vetésterülete, és különösen több lesz az olyan terület, ahol kukorica után ismét kukorica következik. Ezért fel kell rá készülni, hogy a kukoricabogár elleni védekezés elengedhetetlenül fontos lesz. A sok csapadék után rengeteg lesz a gyom, főleg az olyan egyszikűek okozhatnak problémát, mint például a kakaslábfű. Ezek ellen vannak hatásos készítmények, sőt elérhető olyan hatóanyagú szer is, ami bármely gyom ellen hatékony védelmet nyújt. A kalászos növényeket már jobban megviselte az elmúlt év: a sok eső és kései gyomkelés miatt elmaradt gyomirtások, a levélfoltosságot okozó betegségek komoly termésveszteséget okoztak, nem beszélve a fuzáriumról. Az alacsony termés magas felvásárlási árakat és kiürült készleteket eredményezett.

A szakértők szerint az idén várható csábító terményárak miatt még inkább megéri majd gombaölő szereket használni. A legnagyobb gond a kalász fuzárium elleni védekezés lesz, de azt csak a vetésváltástól a tárolásig tartó komplex növényvédelmi technológiával lehet orvosolni. A rovarkártevők ellen pedig bemutattak egy újdonságot, melynek két hatóanyaga van taglózó hatással és kiváló esőállósággal.

A napraforgóra szintén rányomta bélyegét a szélsőséges időjárás. A termésátlagok elmaradtak a várakozásoktól, de a magas terményárak ellenére nem minden termelő tudott hasznot realizálni. Valószínűleg az idei vetésterület nem nő majd, mert a legjelentősebb napraforgós megyékben okozza a legnagyobb gondot a belvíz. Aki pedig vethet, az készüljön fel az elmaradhatatlan, szakszerű gyomirtásra. Kevesebb termett repcéből is, és hiába alakultak ki jó árak, a termelők csak szerényebb bevételt tudtak elkönyvelni. Az őszi vetés idején is rossz volt az időjárás, sok helyen késve tudtak talajt előkészíteni és vetni, ezért most nagyon heterogének az állományok. Mivel ebben az évben is magas felvásárlási árak várhatók, a szakemberek szerint megéri majd növényvédelemre költeni.