Olcsóbbítja a cukorimportot az EU

Ahogy az várható volt, a korábbi előterjesztés szerint az EU Bizottsága támogatja egy 300 ezer tonnás vámmentes importkvóta megnyitását. Az előrejelzés szerint az uniós cukorkészlet nyár végéig elég, ezért az új cukor megjelenéséig hiány alakulna ki import nélkül az unió cukorpiacán.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 11. péntek2011. 03. 11.
Olcsóbbítja a cukorimportot az EU

Az intézkedés április 1-től lépne életbe a szeptember 30-ig tartó cukoridény végéig. A kvóta bármely, nem uniós országból származó cukorimportra vonatkozna. Az Európai Bizottsághoz továbbított határozattervezet az uniós cukorpiac jelenlegi feszességén igyekszik enyhíteni - közölte a mezőgazdasági bizottság szóvivője – írta az MTI. Minden további importcsökkenés ellátási zavarokhoz vezethet az uniós cukorpiacon, és növeli a belső cukorárakat - mutat rá a határozattervezet.

Az ellátási aggodalmak miatt egyes körzetekben az uniós cukorárak az idén tonnánként több mint ezer euróra nőttek. Egyes szakértők szerint a cukor Európában az idén „éppen elegendő” lesz, más elemzők viszont úgy vélik, hogy viszont október-november előtt, az új cukor megjelenése előtt kiürülnek a raktárak. Az EU cukorpiacát részben minimálárral, részben importkvótákkal védi, jelenleg azonban a világpiaci ár már jóval magasabb az uniós minimálárnál.

Ezek is érdekelhetnek